Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon propune demiterea a minimum trei miniştri din Guvernul Filat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 februarie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu Zinaida Greceanîi şi Ion Ceban, deputaţi în Parlamentul RM, au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Propuneri de demitere în Guvernul Filat”.

Deputaţii socialişti au declarat că situiaţia în domeniul social-economic este extrem de gravă. În opinia lor, trebuie de efectuat schimbări urgente în cel puţin trei sectoare de importanţă vitală pentru Republica Moldova. În acest sens Igor Dodon s-a referit la demiterea ministrului finanţelor Veaceslav Neguţă, ministrului Muncii, Proteciei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, ministrului Transporturilor şi Infrastructurii drumurilor, Anatolie Şalaru.

Socialiştii au adus următoarele argumente pe fiecare domeniu. Zinaida Greceanîi a menţionat că politica bugetar-fiscală aprobată de Guvern este străină agenţilor economici şi împiedică dezvoltarea acestora. Datoria externa adiminstrata de Guvernul a ajuns la 1,7 mld. dolari SUA, iar datoria externa totală e de cca 5,8 ,mld. dolari SUA ceea ce înseamnă că fiecare cetăţean este dator cu cca 1500 de dolari. Banii veniţi de peste hotare pentru investiţii sînt folosiţi pentru consumul curent, bugetul de stat pentru anul 2012 n-a fost executat cu 795 mln. lei, iar bugetul de stat pentru anul 2013 a fost calculat în baza unor indici ireali şi necesită o rectificare imediată, motiv pentru care a şi fost amînată vizita Fondului Monetar Internaţional.

Ion Ceban a menţionat că actualmente în Moldova sînt cel puţin un milion de cetăţeni care se află la limita sărăciei: au probleme cu achitarea facturilor la serviciile comunale, procurarea obiectelor de prima necesitate. Pe lăngă aceasta a fost redus la minimum numărul de persoane beneficiare de ajutor social, a fost instituit un pachet discriminator de documente pentru obţinerea compensaţiilor pentru perioada rece a anului şi ajutorului social. În multe cazuri Guvernul a uitat de promisiunea cu privire la indexarea pensiei de două ori pe an, iar indexarea propriu zisă, fiind mizeră an de an.

În domeniul transportului situaţia, potrivit lui Dodon, este dezastruoasă. A scăzut volumul mărfurilor exportate, a fost dublată taxa pentru folosirea drumurilor, milioane de euro au fost folosite pentru reparaţia unor tronsoane de drum, starea cărora a devenit mai proastă decît înainte de lucrări. Se reţine deja cu circa 3 luni achitarea salariilor lucrătorii din companiile de construcţie a drumurilor.

La ÎS “Calea Ferată din Modlova” cu sutele sînt eliberaţi angajaţii, se vinde patrimoniul întreprinderii: doar în perioada de activitate a ministrului Şalaru au fost vîndute 223 vagoane de transportare a mărfurilor, locomotive diesel-electrice şi platforme universale la suma totală de 98,3 mln. lei.

A fost încheiat un contract dubios de reparaţie a “trenului european”, care a costat întreprinderea 2,3 mln. euro. Contractul conţine multe scheme de corupţie, din care cauză Ministerul Transporturilor nu doreşte să-l facă public. Spre exemplu, în contract este inclusă obligaţia de a repara încă 5 trenuri timp de un an, care formează în mod automat datorii în sumă de 12 mln. euro, iar în caz de nerespectare a acestor condiţii, întreprinderea este impusă să achite penalităţi de 1 mln. euro.

Preşedintele PSRM a menţionat la finele conferinţei de presă că socialiştii pe lîngă critică, oferă şi soluţii concrete, un set de iniţiative de acest gen fiind prezentate de socialişti la 4 decembrie 2012.

Totodată Igor Dodon a spus că în mod prioritar este necesar de:

Igor Dodon a spus că PSRM nu se va limita doar la briefinguri, ci va lucra şi pe dimensiunea parlamentară elaborînd şi înaintînd iniţiative legislative, precum şi va organiza acţiuni de protest.

Sursa: socialistii.md

Discursul preşedintelui PSRM Igor Dodon în cadrul Forului “Moldova: Alternativa de Stînga” Igor Dodon a efectuat o vizită în UTA Gagauzia