Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au depus flori la Complexul Memorial “Fiilor Patriei — Memorie sacră”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 februarie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, însoţit de membrii de partid, a depus flori la Complexul Memorial “Fiilor Patriei — Memorie sacră”, în legătură cu marcarea Zilei retragerii trupelor sovietice din Afganistan.

Igor Dodon a menţionat că în această zi avem posibilitatea să -i pomenim pe concetăţenii noştri, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au participat la războiul din Afganistan şi au demonstrat curaj, bărbăţie, şi acte de eroism, deşi acesta n-a fost “războiul nostru”.

După părerea lui Dodon, este pe de o parte o zi de sărbătoare, deoarece este ziua retragerii trupelor sovietice din Afganistan, dar pe de altă parte — este o zi tristă — de pomenire a celor căzuţi în lupte.

Sursa: socialistii.md

24 de ani de la data retragerii trupelor sovietice din Afganistan

Cu ocazia acestui eveniment bălţenii au organizat un marş. Cîteva sute de cetăţeni s-au deplasat din centrul oraşului spre bulevardul Mihai Eminescu, unde se află momentul soldaţilor-internaţionalişti. Timpul de afară era ploios şi se potrivea destul de bine evenimentului.chiar şi în pofida acestui fapt oamenii au ieşit şi au omagiat memoria celor căzuţi.

La monumentul soldaţilor-internaţionalişti au ţinut un moment de reculegere pentru cei care nu s-au întors de la război. În cinstea lor soldaţii din prima brigadă de infanterie moto au tras focuri de armă.

Cei care s-au adunat au recitat versuri de război, îşi aduceau aminte de evenimentele tragice cu discursuri tînguitoare.

Cuvinte de recunoştinţă a rostit şi primarul municipiului Vasili Panciuc şi comandantul centrului militar din Bălţi, Olga Scripovscaia şi poeta din Bălţi, Ludmila Belova.

Partidul Socialiştilor şi Garda Tînără de asemenea au participat la marşul şi mitingul organizat.

— “Războiul este întotdeauna ceva groaznic. Indiferent dacă este Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan, — aşa a fost şi va fi. Ştiu că în timpul acestui război, războiul din Afganistan, printre ostaşii participanţi au fost şi tineri din Moldova, şi anume din Bălţi. Un singur lucru ne bucură, — chiar dacă de acest răzbi ne despart circa două decenii — în Bălţi şi în Garda Tînără oricum nu sunt uitaţi cei care şi-au dat viaţa, îndeplinindu-şi datoria faţă de Patrie”, — a menţionat membrul organizaţiei Garda Tînără, Ecaterina Pustii.

Reamintim:

Ziua de comemorare a soldaţilor-internaţionalişti, care îşi îndeplineau datoria în afara Patriei, este marcată pe 15 februarie. În această zi în anul 1989 ultima coloană a trupelor sovietice a părăsit teritoriul Afganistanului.

Războiul din Afganistan a durat din decembrie 1979 pînă în februarie 1989. Acesta a luat viaţa la 9 bălţeni, cîteva sute au devenit invalizi.

Sursa: gardatinara.md

În Bălţi a fost aniversată ziua de naştere a lui Grigore Vieru Garda Tînără a îmbrăţişat Chişinăul