Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii atenţionează că vor organiza proteste în masă dacă Guvernul va începe lichidarea primăriilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 4 martie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii consideră că reforma teritorial-administrativă pe care o propune reprezentantul FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, va produce un cutremur social pe întreg teritoriul republicii.

Propunerea FMI de a reduce numărul primăriilor în raioane este din categoria “reformelor antisociale” pe care Guvernarea AIE le-a înfăptuit până acum. Igor Dodon declară că dacă guvernarea “va înghiţi găluşca de la FMI” şi va începe să închidă primăriile, socialiştii vor organiza acţiuni de protest în masă.

Socialiştii susţin că Republica Moldova are nevoie de transformări la nivel de administrare locală, însă aceste transformări nu trebuie să fie ca o urgie pe capul oamenilor.

Am trecut odată prin experienţa tristă a anului 1999, când reforma administrativ-teritorială de atunci a transformat cele peste 30 de raioane în 10 judeţe. Acea reformă a fost nereuşită şi antisocială. La fel poate fi catalogată intenţia FMI de a reduce numărul primăriilor.

Amintim că reprezentantul FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, a declarat că Guvernul AIE urmează să implementeze, în contextul strategiei de descentralizare, o reformă teritorial-administrativă care prevede lichidarea mai multor primării la nivel de întreaga republică. Această reformă ar contribui, chipurile, la economisirea banilor. În opinia lui Mirzoev, sistemul administraţiei locale din Moldova este suprasaturat.

În replică, Igor Dodon a opinat că Moldova este suprasaturată de reformele antisociale care vin de la FMI şi sunt în mod slugarnic implementate de guvernarea AIE. În loc să aibă propria strategie de dezvoltare, Guvernul se conduce de reţetele FMI care sunt destinate ţărilor din lumea a treia. În loc să pună pe picioare economia, Guvernul stoarce bani prin Fisc şi Vamă, sau economiseşte pe seama închiderii şcolilor, spitalelor şi primăriilor.

Igor Dodon a declarat că dacă guvernarea “va înghiţi găluşca de la FMI” şi totuşi va începe să închidă primăriile, socialiştii vor organiza acţiuni de protest în masă.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au fost unicii care au comemorat victimile conflictului armat de pe Nistru pe podul de la Vadul-lui-Vodă — locul evenimentelor tragice Prin votul socialiştilor, Guvernul Filat va fi demis