Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor a înregistrat un proiect de hotărîre a Parlamentului menit să oprească închiderea şcolilor şi noua formulă discriminatorie de finanţare a instituţiilor de învăţămînt

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 martie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

PSRM condamnă în cel mai categoric mod politica autorităţilor în domeniul educaţional.

Aşa numita optimizare a instituţiilor de învăţămînt promovată de Guvern, a dus deja la închiderea a peste 100 de şcoli, iar în rezultatul “reformelor” a crescut semnificativ rata abandonului şcolar şi rata de înrolare, pedagogii şi personalul auxiliar au rămas fără locuri de muncă, iar infrastructura şcolară a rămas fără supraveghere din partea statului, fiind de cele mai multe ori distrusă în mod intenţionat.

PSRM în repetate rînduri a chemat la stoparea acestui proces, la o evaluare complexă a situaţiei, la aprobarea oricăror acţiuni care ar viza sistemul educaţional de către Parlament, dar nu de către Guvern sau nemijlocit Ministerul Educaţiei. Însă, în timp aceste apeluri au fost ignorate. În acest context, PSRM vede o singură soluţie pentru redresarea situaţiei în domeniu şi anume stoparea acţiunii actelor normative emise de Guvern prin votul Parlamentului. Astfel, PSRM a înregistrat un proiect de hotărîre a Parlamentului menit să stopeze procesul de optimizare a instituţiilor de învăţămînt şi acţiunea noii formule discriminatorie de finanţare a instituţiilor.

PSRM consideră că Republica Moldova are doar un singur activ pe termen lung şi anume — capitalul uman. Astfel finanţarea sectorului educaţional nu trebuie privit prin prisma economiilor făcute pe seama copiilor, părinţilor şi pedagogilor, ci prin prisma investiţiilor în acest sens.

PSRM solicită sprijin din partea deputaţilor din Parlament în vederea susţinerii iniţiativei propuse.

În anul 2011, Guvernul a aprobat şi a publicat oficial un plan, care prevede optimizarea, inclusiv închiderea a 1044 clase şi a 514 şcoli. La fel în anul 2011 a fost aprobată o nouă formulă de finanţare a instituţiilor de învăţămînt, în urma aplicării căreia existenţa şcolilor de capacitate mică şi medie este imposibilă.

Sursa: socialistii.md

Felicitari cu Ziua de 8 Martie Continuă procesul de revocare a Primarului General Dorin Chirtoacă