Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon îl atenţionează pe Dorin Chirtoacă să nu exercite presiuni asupra judecătorilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 aprilie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că primarul Dorin Chirtoacă încearcă să influenţeze decizia judecăţii în cazul iniţierii procedurii de referendum în municipiul Chişinău. Aceste declaraţii au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Fundaţiei “Soluţia”.

Potrivit lui Igor Dodon, există semnale că asupra organelor de decizie din sistemul judecătoresc se fac presiuni din partea conducerii Primăriei Chişinău, cu scopul de a zădărnici organizarea colectării de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. La modul concret, se tărăgănează intenţionat luarea deciziei în privinţa cererii de înregistrare a grupului de iniţiativă.

În opinia lui Dodon, aceste presiuni din partea conducerii Primăriei trădează frica lui Chirtoacă faţă de referendum. Chirtoacă înţelege foarte bine că poate fi demis în mod ruşinos şi ia de pe acum măsuri de protecţie, creînd bariere administrative şi juridice.

Totodată, potrivit lui Dodon, aceste presiuni asupra sistemului judecătoresc dezvăluie gradul extrem de înalt de corupţie şi de trafic de influenţă la toate nivelurile de guvernare. Aşa cum deja toată lumea cunoaşte că există trafic de influenţă la nivel de structuri ale Parlamentului şi Guvernului, urmează să constatăm că trafic de influenţă există şi la nivel de structuri ale Primăriei, inclusiv în raport cu sistemul judecătoresc.

Igor Dodon a făcut un apel către persoanele implicate în judecarea cazului să nu se supună presiunilor din partea funcţionarilor şi demnitarilor. Iar lui Chirtoacă i-a recomandat să înfrunte deschis referendumul şi să nu utilizeze aşi din mînecă şi alte trucuri murdare.

Dodon a specificat că există precedente cînd liberalii au exercitat presiuni pentru a zădărnici organizarea referendumurilor în unele localităţi din ţară. De exemplu, în aşa localităţi ca Selişte (r. Orhei) şi comuna Bacioi (mun. Chişinău), unde s-a încercat iniţierea procedurii de demitere prin referendum a primarilor liberali, judecătorii tărăgănează luni de zile (în Bacioi durează 7 luni) sau chiar anulează decizia de înregistrare a grupurilor de iniţiativă (Selişte), după ce fuseseră colectate semnăturile necesare organizării referendumului.

În încheiere, Dodon a asigurat că va face tot posibilul ca referendumul municipal să aibă loc.

“Groparul General Dorin Chirtoacă va fi scos din Primărie, tot aşa cum în cele din urmă unionistul Mihai Ghimpu va fi scos de la guvernare”, a declarat Dodon.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au protestat împotriva majorării taxelor locale şi adoptării unui Buget antisocial pentru Chişinău Socialiştii condamnă categoric noua provocare din partea lui Ghimpu şi partidul acestuia