Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii condamnă categoric noua provocare din partea lui Ghimpu şi partidul acestuia

|versiune pentru tipar||
PSRM / 4 aprilie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

PSRM vine cu o dezaprobare categorică faţă de noua provocare antistatală a liberalilor lui Ghimpu sub forma proiectului de lege “privind limba”, înaintat spre examinare parlamentarilor.

Nu este pentru prima dată cînd societatea moldovenească are de-a face cu iniţiativele unioniştilor-liberali. Ne-am obişnuit deja că, practic toate acţiunile acestui partid vin în contradicţie nu doar cu bunul simţ, ci şi cu mai multe norme legale, în primul rînd — cu Constituţia RM. Proiectul de lege “privind limba” confirmă o dată în plus această afirmaţie.

Ghimpu şi partidul său încearcă să-şi impună opinia majorităţii poporului moldovenesc, căruia îi sînt străine ideile pan-românismului şi unionismului. Pentru a cîta oară, ţara noastră este impusă să accepte o agendă ce nu corespunde intereselor cetăţenilor de rînd. În Moldova persistă criza economică şi cea politică. Zeci de mii de cetăţeni o duc de pe azi pe mîine, primind pensii sub nivelul minim de existenţă, anual, sute de familii apte de muncă părăsesc ţara.

Într-o astfel de situaţie şi-a făcut apariţia un nou proiect de lege xenofob şi anticonstituţional al unionist-liberalilor. În esenţa lor, articolele discriminatorii ale acestui proiect de lege, precum garantarea obţinerii studiilor doar în limba română, anularea statutului limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică etc. — toate acestea reprezintă o batjocură faţă de Constituţia RM, totodată este o încălcare gravă a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, aplicată atît în UE, cît şi în ţările CSI. Proiectul de lege a partidului liberal din extrema dreaptă urmăreşte drept obiectiv aplicarea, în ţara noastră, a scenariului leton, în cadrul căruia circa 400 mii de vorbitori de limbă rusă, care trăiesc în Letonia, sunt privaţi de drepturile lor constituţionale şi, de fapt, au devenit oameni de mîna a doua în propria ţară. Aproximativ 40 la sută din cetăţenii Moldovei, reprezentînd diferite naţionalităţi, şi anume ruşii, ucrainenii, bulgarii, polonezii, evreii, armenii şi mulţi alţii riscă să devină “străini” chiar în Patria lor. Această perspectivă trebuie reprimată chiar din start.

Încă nu au fost date uitării campaniile asupra Găgăuziei şi Benderului, toată lumea îşi aduce aminte anii 90 ai secolului trecut. Moldova poate reveni la linia de demarcare periculoasă, cînd seminţele discordiei interetnice, semănate de Ghimpu şi acoliţii săi pot da roadă pe solul sensibil al statalităţii moldoveneşti. Acest lucru nu trebuie să fie admis. Nu o singură dată, mofturile lui Ghimpu au pus în pericol relaţiile cu partenerul strategic al Moldovei — Rusia. Călcarea în picioare a limbii ruse şi, în general, a populaţiei rusolingve scoaterea acesteia din cadrul legal va avea drept consecinţă o nouă agravare a raporturilor între cele două state. Din cauza prostiei politicienilor marginali, sute de mii de cetăţeni moldoveni, care lucrează pe teritoriul FR, se vor pomeni într-o situaţie dificilă. Declaraţiile privind ziua de 9 Mai, 28 iunie, instalarea “pietrei lui Ghimpu” în piaţa din centrul capitalei, “donarea” de pămînt moldovenesc la Bucureşti, deja s-au soldat pentru Moldova cu preţuri înalte pentru agenţii energetici, cu degradarea raporturilor comercial-economice şi înăsprirea politicii migraţioniste.

În contextul reunificării viitoare a ţării în baza unei confederaţii, propuse de socialişti, actuala provocare din partea liberalilor va zădărnici iremediabil orice negocieri politice cu Transnistria. Sute de mii de locuitori de pe malul drept riscă să se pomenească excluşi din cadrul legal al ţării şi vor fi lipsiţi de dreptul de a comunica în limba maternă doar din cauza capriciului, pe care ni-l demonstrează o mînă de unionişti din Partidul Liberal. PSRM va continua să promoveze ideea federalizării ca unica soluţie viabilă pentru reunificarea celor două maluri ale Nistrului, şi nu va permite unioniştilor-marginali să pună bariere legislative, continuînd să ne dezbine poporul.

Socialiştii condamnă cu toată fermitatea provocarea lui Ghimpu şi-i îndeamnă pe toţi deputaţii, indiferent de partidul din care fac parte, să ia o atitudine adecvată. Acţiunile lui Ghimpu, Chirtoacă şi a aliaţilor acestora, pentru care nu există moldoveni, ruşi, găgăuzi, ucraineni, bulgari şi alte naţionalităţi, care locuiesc în Moldova noastră, ci există doar trei milioane şi jumătate de români, după cum a afirmat în repetate rînduri patronul acestora, Traian Băsescu, trebuie să fie stopate. Anume de aceea, poziţia PSRM rămîne neschimbată şi consecventă: faţă de forţele politice, care iniţiază astfel de proiecte de lege, trebuie aplicate măsurile cele mai drastice — Ghimpu, Chirtoacă şi companionii acestora trebuie să fie înlăturaţi definitiv de la guvernare. Socialiştii îndeamnă biroul permanent al Parlamentului să nu examineze acest proiect de lege şi să nu-l includă în agenda şedinţei de Parlament. Grupul socialiştilor va insista asupra includerii în ordinea de zi a Parlamentului a proiectului de lege privind interzicerea partidelor, organizaţiilor şi acţiunilor unioniste pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost propus încă anul trecut. Sperăm să avem sprijinul tuturor forţelor cu judecata lucidă.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon îl atenţionează pe Dorin Chirtoacă să nu exercite presiuni asupra judecătorilor Parlamentarii au aprobat în prima lectură proiectul de lege de modificare a legislaţiei fiscale în scopul simplificării activităţii agenţilor economici