Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Întîlnirea membrilor Gărzii Tinere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Aripa tînără a Partidului Socialiştilor “Garda Tînără” a avut o întîlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, domnul Farit Muhametşin. Întîlnirea a avut loc în incinta Biroului Relaţii Interetnice, la care au participat Rîbiţchii V. — conducătorul Centrului rus de ştiinţă şi cultură, Nicolaev Dmitri — co-preşedintele centrului de cultură rusă în RM, reprezentanţii parteneriatului rus, precum şi directorul bibliotecii Lomonosov, dna. Margarita Şelcicova şi alte organizaţii etnoculturale din ţară.

În cadrul întîlnirii au fost discutate problemele dezvoltării limbii ruse în Moldova, cît şi problemele însuşi a populaţiei vorbitoare de limbă rusă.

În prezent în Moldova are loc “exterminarea” limbii ruse în calitate de cea mai răspîndită limbă după cea de stat. Cu fiecare an se publică tot mai puţine cărţi în limba rusă, iar în librăriile ţării este puţin probabil să întâlnim astăzi lucrările oamenilor de ştiinţă şi a academicienilor ruşi. Politica optimizării instituţiilor de învăţămînt duce la închiderea liceelor de limbă rusă, datorită numărului mic al acestora.

De asemenea, domnul Farit Muhametşin a menţionat că între organizaţiile etnoculturale din Moldova nu există nici un fel de coordonare şi consolidare în vederea soluţionării problemei — multe dintre ei încearcă să soluţioneze problema limbii ruse, acţionînd singure, fără susţinere. De aceea, pentru a “reanima” limba rusă şi pentru a reîntoarce statutul său pierdut, în primul rînd este necesar de consolidat şi de unit eforturile.

Anton Leadschi, Secretarul Executiv al Consiliului Republican GT: “Întîlnirea a decurs într-o atmosferă neformală, fapt care a permis adresarea celor mai presante întrebări despre soarta limbii ruse în ţara noastră. Consider că asemenea întîlniri sunt foarte utile, deoarece anume în acest fel noi putem identifica modalităţile concrete pentru rezolvarea problemei limbei ruse şi a populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Moldova. De asemenea, noi intenţionăm să desfăşurăm o conferinţă cu organizaţiile de tineret şi să punem în discuţie atît aspectele ce ţin de starea internă a statului — problema învăţămîntului, cît şi aspectele externe — dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu reprezentanţii şi colegii internaţionali ai RM”.

Sursa: gardatinara.md

Comunicat de presă al platformei socialiste PSRM “Patria-Rodina” Socialiştii părăsesc fracţiunea parlamentară a deputaţilor neafiliaţi