Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Zinaida Greceanîi a condamnat politica de revizuire a evenimentelor istorice din perioada celui de-al doilea război mondial

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Zinaida Greceanîi, deputat în Parlamentul RM, membru al grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor, Prim-ministrul RM în perioada 2008–2009, copreşedintele Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse în anii 2005–2008, a ţinut o alocuţiune în cadrul Conferinţei Internaţionale “Marele Război pentru Apărarea Patriei — lecţii a istoriei, memorie comună şi fraternitatea poapoarelor”, care a avut loc la Moscova.

În alocuţiunea sa Zinaida Greceanîi a menţionat că, în Moldova, în ultimele două decenii, se desfăşoară un intens război informaţional, care s-a intensificat şi mai mult începînd cu anul 2009. Acest război informaţional este orientat spre revizuirea valorilor ideologice, morale şi creştine ale poporului nostru. Potrivit dnei Greceanîi, poporului moldovenesc i se impune sentimentul de învins, şi nu de învingător în cel de-al doilea război mondial, deci şi necesitatea de a renunţa la sărbătorirea Zilei Victoriei.

O atare politică, în opinia deputatului moldovenesc, poate rezulta prin apariţia unei generaţii, care nu va avea frică de război, nu va respecta memoria predecesorilor săi şi va avea o atitudine ostilă faţă de vecinii estici. “Aproximativ 600 mii de moldoveni au luptat pe fronturile războiului. Mai mult de 70 mii de ostaşi de diferite naţionalităţi au căzut pentru eliberarea Moldovei. Noi, generaţia în vîrstă, nu am uitat şi nu vom uita nicicînd acest sacrificiu. Dar este foarte important ca acest lucru să fie ştiut şi ţinut în memorie de către generaţiile tinere”, a remarcat Zinaida Greceanîi.

În calitatea sa de economist, dna Greceanîi a subliniat că ideologia de ostilitate faţă de Rusia, impusă moldovenilor de forţele pro-vestice poate conduce la pierderea încrederii din partea partenerilor ruşi, iar în rezultat — la pierderea tuturor privilegiilor economice, de care a beneficiat Moldova pînă acum în cadrul relaţiilor moldo-ruse.

Deputatul Parlamentului moldovenesc i-a îndemnat pe participanţii la conferinţă să analizeze şi să identifice o soluţie pentru problema ce ţine de stoparea, în republicile fostei URSS, şi, în special, în Moldova, a procesului de înstrăinare şi insuflare a urii între popoarele frăţeşti, pentru a păstra, cel puţin, respectul reciproc şi o părticică din prietenia care le lega. “Ştim cu toţii că războaiele încep în cugetele oamenilor. Este foarte important că în cugetele generaţiei noastre în creştere să lipsească spiritele agresive. Este foarte important ca propaganda minciunii şi ostilităţii să fie stopată, iar în locul ei să domine simbolurile prieteniei, adevărului şi a dezvoltării paşnice comune a popoarelor noastre”, a conchis Zinaida Greceanîi.

Alocuţiunea Zinaidei Greceanîi, deputat în Parlament, membru al grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor, Prim-ministru al RM în perioada 2008–2009, copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse în perioada 2005–2008, la Conferinţa internaţională “Marele Război pentru Apărarea Patriei — lecţii a istoriei, memorie comună şi fraternitatea poapoarelor” din Moscova

Stimaţi participanţi ai Conferinţei,

În preajma marcării a 72 de ani din ziua agresiunii perfide a fasciştilor împotriva Uniunii Sovietice, în condiţiile creşterii unor tendinţe de interpretare tendenţioasă a acelor evenimente tragice, consider ca fiind foarte binevenită discuţia noastră. Spre regretul nostru al tuturor, după dezmembrarea URSS în mai multe republici, regimurile aflate la putere încearcă să-şi disimuleze incapacitatea de a asigura o existenţă demnă propriilor cetăţeni prin intermediul unor fantasmagorii pseudoistorice privind Marele Război pentru Apărarea Patriei. În ultimele două decenii, Moldova se află într-o situaţie de război informaţional intens, care s-a acutizat în mod deosebit începînd cu anul 2009. În ţara noastră are loc nu doar o reconfigurare a valorilor ideologice, morale şi creştine ale întregului nostru popor, ci şi o recenziere în general a însăşi istoriei.

Se fac tentative de a inspira poporului moldovenesc sentimentul precum că, în acel război, el nu a învins, ci a fost o victimă, că, din această cauză, este absolut contraindicată sărbătorirea Zilei Victoriei. Cea mai evidentă manifestare a acestei poziţii provocatoare a avut loc în anul 2010, cînd era marcată aniversarea a 65-a a Marii Victorii. Atunci, forţele de guvernare de la Chişinău s-au declarat, practic, în mod deschis drept parte învinsă la acel război şi chiar au renunţat să participe la parada de la Moscova.

Cel mai trist moment este faptul că are loc educarea unei generaţii noi de moldoveni, incapabilă de a conştientiza toate erorile unui război, şi care nu are frică de război. Însă, se ştie că războaiele încep anume din cauză că mai mulţi oameni nu au sentimentul suficient de frică faţă de război ca atare.

Stimaţi prieteni,

Din păcate, au loc încercări intenţionate de a da uitării acelor lecţii, pe care le-a dat omenirii cel de-al doilea război mondial. Principala dintre ele este faptul că soluţionarea problemelor naţionale prin violenţă şi atrocitate reprezintă calea sigură spre catastrofă, iar erorile şi lacunele unor politicieni ambiţioşi sunt compensate de popoare întregi.

Cine vor deveni copiii noştri, dacă vom permite unor forţe străine să le stîrnească în inimi sentimentul de desconsiderare faţă de memoria predecesorilor şi de ostilitate faţă de vecinii din Est? Care vor fi rezultatele într-un viitor nu chiar atît de îndepărtat?

Eu, în calitatea mea de economist, văd şi alte nenorociri pentru Moldova, originea cărora este pusă în prezent. Din cauza ideologiei ostile faţă de Rusia, care este cultivată de forţele pro-vestice, riscăm să pierdem încrederea partenerilor noştri devotaţi din Rusia. Iar odată cu această încredere pierdută, vom rata şi toate acele privilegii economice, pe care le-am avut pînă în prezent în cadrul relaţiilor de cooperare moldo-ruse.

De aceea, apelul meu către Dvs., participanţii la această conferinţă, către strategi, este următorul — haideţi să analizăm împreună modul în care am putea stopa, în republicile fostei URSS, inclusiv în Moldova, procesul de înstrăinare şi de altoire a sentimentului de agresivitate între popoarele noastre frăţeşti. Acest lucru este vital important nu doar pentru supravieţuirea naţională a moldovenilor, ci şi pentru o prietenie veritabilă între popoarele ţărilor CSI în prezent şi într-o perspectivă de lungă durată comună. Am fost o familie unită şi ar trebui, cel puţin, să păstrăm respectul reciproc şi o părticică din prietenia care ne lega pe vremuri.

Totodată, sîtem datori să facem tot posibilul pentru a găsi şi a marca ceea ce ne apropie şi ne consolidează popoarele şi statele, ne aminteşte despre fraternitatea de cîndva, creează condiţii şi premise pentru o nouă prietenie şi contribuie la cauza progresului comun.

Stimaţi colegi,

În pofida evenimentelor ce au loc, în prezent, în Moldova, aş vrea să nu vă creaţi o impresie greşită despre poporul moldovenesc în general. În majoritatea sa, poporul moldovenesc nu a dat uitării şi apreciază tot ce s-a produs în acel război tragic. Nu am uitat împotriva cui am luptat, îi apreciem pe cei care ne-au ajutat să ne eliberăm patria de cotropitorii fascişti.

Vă amintesc că circa 600 mii de moldoveni au luptat pe fronturile războiului. Mai mult de 70 mii de ostaşi de diferite naţionalităţi au căzut pentru eliberarea Moldovei. Ne închinăm în faţa eroismului etern al acestor oameni.

Moldova a intrat în cel de-al Doilea Război pentru Apărarea Patriei în componenţa URSS, la 22 iunie, 1941, şi deja în primele săptămîni ale războiului 150 de moldoveni au fost decoraţi pentru eroism. De exemplu, pilotul A. Sokolov, originar din Chişinău, în dimineaţa zilei de 22 iunie, a doborît primul avion pierdut de nazişti în războiul împotriva URSS.

Una dintre cele mai remarcabile manifestări de curaj şi eroism, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, îi aparţine lui A. Marinescu (fiind cunoscut în lumea întreagă drept Marinesco) — născut la Cahul, moldovean — după tată şi ucrainean — după mamă. Pentru torpilarea superlinerului “Wilhelm Gustloff” Aleksnadr Marinesco, la fel ca şi Stalin, Roosevelt şi Churchill, a fost declarat drept duşmanul personal al lui führer. Aleksandr Ivanovici Marinesko a fost recunoscut drept cel mai bun comandat de submarină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Moldovenii nu uită şi pe ceilalţi eroi, printre care Ion Soltîs, Boris Glavan şi mulţi-mulţi alţii. Memorie veşnică eroilor!

Noi nu am uitat de ororile acelui război, de milioanele de vieţi pe care le-a răpit războiul.

Noi, generaţia în vîrstă, nu am uitat şi nu vom uita nicicînd acest lucru. Totuşi, este foarte important ca şi generaţiile în creştere să cunoască şi să ţină minte evenimentele de cîndva. Împreună avem obligaţia să le educăm o atitudine de respect pentru acele evenimente, pentru a nu deveni victime ale unor ideologii neo-naziste.

Ştim cu toţii că războaiele încep în cugetele oamenilor. Este foarte important că în cugetele generaţiei noastre în creştere să lipsească spiritele agresive. Este foarte important ca propaganda minciunii şi ostilităţii să fie stopată, iar în locul ei să domine simbolurile prieteniei, adevărului şi a dezvoltării paşnice comune a popoarelor noastre.

Asta ar trebui să fie scopul nostru comun.

Sursa: socialistii.md

Dorin Chirtoacă: Show Must Go On! Sau integrăm Transnistria prin federalizare, sau pierdem Statalitatea Republicii Moldova