Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Sau integrăm Transnistria prin federalizare, sau pierdem Statalitatea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a făcut o declaraţie în cadrul şedinţei închise a Parlamentului de astăzi, textul căreia o vedeţi mai jos:

Republica Moldova se află mai aproape decât oricând de momentul când poate pierde definitiv teritoriul său din partea Nistrului şi ca rezultat — statalitatea sa. Ca de obicei, luată pe nepregătite, conducerea de la Chişinău a ajuns într-o situaţie de şah şi de incapacitate în faţa acţiunilor bine calculate ale Tiraspolului.

Faptul că autorităţile de la Chişinău sunt nepregătite şi reacţionează isteric o demonstrează declaraţia descreierată de ieri a ministrului apărării Marinuţa. Acesta a declarat că Moldova este gata să riposteze militar Transnistriei. Vă amintesc că anume astfel de declaraţii nechibzuite au generat un deceniu în urmă războiul fratricid de pe Nistru şi campania împotriva găgăuzilor.

În legătură cu aceste afirmaţii aproape criminale ale lui Marinuţa, noi vrem să înţelegem cât mai clar posibil: Conducerea actuală a Republicii Moldova subscrie acestor declaraţii? Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul sunt şi ele gata să riposteze militar Transnistriei? Deputaţii şi miniştrii sunt gata să-şi trimită fiii şi nepoţii pe frontul unor eventuale lupte de pe Nistru?

Există şi o altă întrebare adresată guvernanţilor: Sunteţi gata să acceptaţi îndemnul Uniunii Europene de a stabili şase puncte de control migraţionist pe Nistru? Sunteţi gata, la îndemnul UE, să recunoaşteţi de jure Transnistria ca republică distinctă?

Se creează impresia că de dragul integrării europene cu orice preţ, conducerea de la Chişinău a pierdut discernămîntul politic. De dragul integrării pe extern, conducerea de la Chişinău este gata să sacrifice integritatea internă a ţării.

Oare chiar nu se vede că respectarea oarbă a cerinţelor UE va duce la pierderea Transnistrei? Iar pierderea Transnistriei va produce un colaps complet al Republicii Moldova, ca stat, din cauza căruia orice proces integraţionist extern va fi compromis pe mulţi ani înainte.

Evenimentele din ultima vreme demonstrează încă o dată ceea ce socialiştii au repetat ani la rând: principala prioritate în politica moldovenească trebuie să fie integritatea internă, abia apoi integrarea externă.

Atât timp cât nu va fi soluţionată pe cale amiabilă problema transnistreană, nu va fi posibilă niciun fel de integrare externă: nici în Vest, nici în Est. Uniunea Europeană niciodată nu va accepta în componenţa sa un stat care are o criză teritorială atât de serioasă ca a noastră.

Iar soluţionarea definitivă a problemei transnistrene poate fi asigurată la modul real doar pe două căi: fie separarea de acest teritoriu, fie readucerea lui în componenţa Republicii Moldova pe calea federalizării. Atît. Alte soluţii reale pur şi simplu nu există.

Socialiştii au declarat în primăvara anului 2012 să purcedem la examinarea unui plan de federalizare a Republicii Moldova, pentru integrarea paşnică a Transnistriei.

În contextul realităţii dramatice din ultimele zile, Partidul Socialiştilor vine în mod repetat în faţa conducerii Parlamentului, în faţa conducerii ţării, în faţa cetăţenilor, cu propunerea de a iniţia examinarea de urgenţă a oportunităţii de a crea o federaţie comună cu Transnistria.

Partidul Socialiştilor este gata să vină cu prezentarea detaliată a unui proiect de federalizare, sau poate contribui la elaborarea unui proiect nou, care să reprezinte în cea mai mare măsură interesele suverane ale Republicii Moldova.

Orice întîrziere în examinarea proiectului de federalizare va avea drept consecinţă agravarea situaţiei pe Nistru şi compromiterea oricăror încercări de reîntregire teritorială a ţării. Iar fără reîntregirea teritorială a ţării, fără rezolvarea problemelor interne, orice încercare reală de integrare externă, oricare ar fi ea, este sortiră din start eşecului. Însăşi statalitatea noastră va fi sortită eşecului.

Sursa: socialistii.md

Zinaida Greceanîi a condamnat politica de revizuire a evenimentelor istorice din perioada celui de-al doilea război mondial Graţie unor astfel de proiecte, tinerii de astăzi, şi cel mai important, cei de mîine,vor păstra memoria despre cei care le-au dăruit un viitor luminos şi un cer senin