Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Dorin Chirtoacă: Show Must Go On!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, primarul general Dorin Chirtoacă a prezentat public în scuarul parcului Puşkin raportul de activitate pentru un an de zile.

Printre realizările enumerate de către primar merită de menţionat amenajarea parcului Valea Morilor, reparaţia drumurilor cu o suprafaţă de pînă la 400 mii metri pătraţi, construcţia a 150 de terenuri de joacă pe parcursul a şase ani aflaţi la cîrma oraşului, precum şi suplinirea parcului de troleibuze cu unităţi noi de transport.

Sună frumos, nu-i aşa? Dar în realitate ce vedem noi? Drumurile cum au fost sparte, aşa şi au rămas. Chişinăul cum a fost unul din cele mai urîte oraşe din lume, a şi rămas pe aceeaşi poziţie.

Ce ţine de terenurile de joacă, apoi, bineînţeles, 150 de terenuri sunt suprasuficiente pentru locuitorii capitalei şi copiii acestora. De aceea, cu unul mai mult, cu unul mai puţin — acest lucru de fapt nu mai contează. Parcul pentru copii din sectorul Ciocana este deja prea de tot pentru Chişinău, modalitatea cea mai simplă — cedarea acestuia în favoarea construcţiei unui complex locativ, al cărui apartamente deja au fost scoase la vînzare.

Astăzi, Partidul Socialiştilor şi aripa tînără “Garda Tînără”, au ieşit să protesteze împotriva politicii promovate de către primarul general, care în raportul său a prezentat o singură realizare susţinută de probe — amenajarea parcului Valea Morilor. Restul poate fi numit drept reality show, în care chişinăuienii sunt doar spectatori, şi în nici un caz în calitate de participanţi la dezvoltarea oraşului său. Pentru aceasta cuvîntul nu li s-a oferit. Ajunge să minţiţi oamenii, domnule Chirtoacă! În perioada cît vă aflaţi în conducerea Chişinăului, acesta a devenit un depozit de deşeuri, un oraş al drumurilor sparte, în care oamenii nu îţi pot proteja dreptul la o viaţă decentă, fiind lipsiţi de beneficii sociale!

Pavel Movilă, reprezentantul Consiliului Republican, Garda Tînără: “În ultimii şase ani în care s-a aflat la conducerea oraşului, primarul general Chirtoacă s-a arătat ca un adevărat showman, şi nicidecum un gospodar şi persoană competentă, aleasă de alegători. Oraşul se transformă în ruine, centrul istoric al Chişinăului a devenit obiectul unor scheme de vînzare-cumpărare, iar parcurile se înlocuiesc cu blocurile noi de locuit. Pentru Chirtoacă nimic nu este mai valoros, decît banii, pentru care se vinde nu doar pe sine, ci şi oraşul. Acest om este total indiferent faţă de soarta Chişinăului şi locuitorii acestuia”.

Marina Radvan, reprezentantul Comitetului Executiv, Garda Tînără: “Faptul că cei prezenţi aici au cerut demisia lui Dorin Chirtoacă ne spune multe — în toată perioada aflării în calitate de primar, persoana menţionată nu şi-a îndeplinit nici o promisiune făcută de el în campania electorală. Nici astăzi el nu era în stare să răspundă la întrebările cetăţenilor, fapt prin care iarăşi s-a arătat un gestionar necompetent. În locul unor răspunsuri concrete la întrebările chişinăuienilor, domnul primar a hotărît să beneficieze de serviciile unor provocatori plătiţi, care prin acţiunile sale aduceau haos, stîrnind încăierări în rîndul cetăţenilor simpli.

Consider că anume prin asemenea provocări Dorin Chirtoacă şi-a arătat adevărata faţă.

În sfîrşit s-a ridicat valul nemulţumirii populare, care va fi în stare să stopeze politica antisocială promovată de către Dorin Chirtoacă. Sunt foarte bucuroasă că astăzi de partea noastră au fost mulţi oameni. Şi noi vom continua să luptăm pentru drepturile locuitorilor Chişinăului şi a întregii ţări”

Victor Poleacov, jurist în Garda Tînără: “Evident că primarul nu avea cum să iasă în faţa oamenilor şi să prezinte propriile eşecuri şi nereuşitele anului care a trecut. Este clar că se va arăta doar în lumină favorabilă.

Publicul însă a avut ceva de spus, şi anume — să enumereze acele acţiuni, pe care primarul le-a întreprins împotriva locuitorilor Chişinăului şi a oraşului. Populaţia este indignată de activitatea edilului, deoarece în ultimul an în municipiu au fost identificate o mulţime de construcţii ilegale, demolări a zeci de monumente istorice, care reprezintă valoarea culturală a oraşului.

Drumurile rămîn să fie în stare precară, prin oraş continuă să hoinărească maidanezii.

Şi cel mai important, potrivit Curţii de Conturi RM, bugetul municipal cheltuit în multe cazuri nu are susţinere documentară. Banii s-au cheltuit nu se ştie pe ce.

De aceea, noi vom pleda pentru demisia lui Dorin Chirtoacă, chiar dacă el va încerca în mod ilegal să împiedice procesul de instituire a grupului de iniţiativă pentru referendumul «Anti-Chirtoacă»!”.

Alexandr Melniciuc, membru Garda Tînără: “Astăzi, Garda Tînără îm preună cu cetăţeni simpli ai capitalei au venit în scuarul parcului Puşkin pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acţiunile lui Dorin Chirtoacă. Domnul primar a vorbit foarte frumos despre realizările sale în beneficiul populaţiei, deşi, consider că nu este altceva decît populism — există o mulţime de cazuri de construcţii ilegale, corupţia înfloreşte ca şi înainte.

Există o singură ieşire din această situaţie — să-i dăm posibilitatea domnului Chirtoacă de să demisioneze în linişte, şi să-l lăsăm să înveţe să poartă răspundere pentru acţiunile sale, şi nu fabulist a unor basme”.

Sursa: gardatinara.md

Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi întreprind o vizită de lucru la Moscova Zinaida Greceanîi a condamnat politica de revizuire a evenimentelor istorice din perioada celui de-al doilea război mondial