Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Garda Tînără comemorează moartea marelui domn al Moldovei, Ştefan cel Mare

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iulie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

S-au împlinit 509 de ani de la moartea marelui domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare.

Cu acest prilej, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon împreună cu colegii săi şi aripa tînără “Garda Tînără” au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare în parcul Puşkin, omagiind, în acest mod, memoria gospodarului.

Ştefan cel Mare (1457–1504) a fost unul din cei mai măreţi domnitori, care a dus peste 40 de bătălii împotriva Imperiului Otoman, Regatului Poloniei, Regatului Ungariei şi a tătarilor, luptînd pentru independenţa pămîntului moldovenesc. De asemenea, sub conducerea sa, au fost ridicate 44 de mănăstiri, fapt care a contribuit la dezvoltarea spirituală a societăţii moldoveneşti.

Domnitorul a decedat pe 2 iulie 1504, după o perioadă de domnie de 47 de ani.

Pavel Movilă, reprezentantul Comitetului Executiv GD: Ştefan cel Mare este, în primul rînd, simbolul statului, simbolul poporului nostru moldovenesc.

Astăzi noi am venit să depunem flori la monumentul lui, glorificîndu-I memoria. Considerăm că Ştefan cel Mare este acea temelie, pe care este fundamentată statalitatea moldovenească, conştiinţa moldovenească, pe care şi în continuare se va edifica societatea moldovenească contemporană.

Anton Leadschii, Secretarul Executiv al Comitetului Executiv GD: Astăzi Moldova are nevoie de o persoană cu o mînă de fier. O persoană care a domnit cinci secole în urmă, deoarece astăzi Moldova este afundată în haos. Timpurile de astăzi, dacă e să apelăm la istorie, ne reamintesc de timpurile de pînă la înscăunarea lui Ştefan cel Mare, cînd Moldova a fost dezmembrată de războaie interne, iar micii prinţişori divizau ţara.

Ştefan cel Mare a devenit tocmai acel unificator, uneori dur, dar corect, care a luptat pentru integritatea şi independenţa Moldovei. El a fost un excepţional strateg si diplomat, şi anume acestea sunt motivele pentru care noi am omagiat memoria domnitorului Ştefan cel Mare, de la care actualii guvernanţi ai ţării ar trebui să înveţe foarte multe.

Radu Beţişor, activistul ai Gărzii Tinere: “Cu cinci secole în urmă, în această zi de 2 iulie, s-a stins din viaţă un domnitor de valoare care a lăsat în urma lui istorie, nume şi sfinţenie.

Ştefan cel Mare şi Sfînt la fiecare victorie a zidit cîte o cetate sau lăcaş sfînt, care sunt vizitate şi în ziua de astăzi da turiştii din ţară şi nu numai.

Aceasta personalitate este cunoscută de o lume întreagă, avînd autoritate mondială. Eu personal, împreună cucolegii din Garda Tînără avem viziuni clare şi bine determinate în legătură cu faptul că Republica Moldova nu va dispărea niciodată pri alipire sau dezmembrare. Republica Moldova îşi va dezvolta statalitatea prin profilul său originar identitar — cel moldovenesc.

Aici am menţionat paralela între domnia lui Ştefan cel Mare şi Sfînt în trecut şi programul nostru promovat actualmente.

Ceea ce m-a motivat să depun flori la monumentul domnitorului, este de fapt recunoştinţa şi responsabilitatea mea şi a fiecărui din noi, care se mîndreşte că-i moldovean”.

Sursa: gardatinara.md

Acordul dintre Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” şi Igor Dodon Mîine va avea loc o nouă şedinţă de judecată pe problema înregistrării grupului de iniţiativă de demitere a Primarului Chirtoacă