Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii sunt împotriva privatizării dubioase a proprietăţilor de stat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 23 iulie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova dezaprobă în cel mai categoric mod decizia majorităţii parlamentare de a opera modificări în Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, precum şi excluderea din lista bunurilor nepasibile de privatizare din patrimoniul statului a peste 70 de întreprinderi cu capital de stat cu caracter strategic, cum ar fi: S.A. “Reţelele Electrice de Distribuţie Nord” şi S.A. “Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”, Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău”, etc.

Deputaţii PSRM reamintesc că grupul parlamentar a criticat dur aceste decizii şi a votat împotriva modificărilor menţionate. Socialiştii consideră că excluderea numeroaselor întreprinderi de stat din lista bunurilor care nu pot fi supuse privatizării a fost efectuată într-un mod netransparent, fără consultaţii publice cu societatea civilă şi fără studiu de caz, ceea ce poate fi calificat drept o sfidare a normelor morale şi de drept prin care statul este lipsit de active importante într-un mod foarte dubios.

În aceste condiţii, PSRM propune anularea tuturor modificărilor operate în legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice realizate recent de către majoritatea parlamentară şi reintroducerea în listă a tuturor întreprinderilor excluse în mod abuziv.

Concomitent, PSRM insistă ca Guvernul să elaboreze şi să prezinte Parlamentului în regim de urgenţă Concepţia de dezvoltare a întreprinderilor cu capital de stat pentru o perioadă determinată, prioritar pentru sectoarele cu caracter strategic pentru economia naţională, în care să se regăsească principalii indicatori de activitate pentru fiecare întreprindere separat. În cazul în care Guvernul nu va realiza acest lucru pînă la începutul sesiunii de toamnă-iarnă, PSRM va prezenta un asemenea document atenţiei publice şi Parlamentului deja în toamna anului curent.

Liderul Socialistilor Igor Dodon a declarat ca este stranie decizia guvernantilor de a se grabi să vîndă activele statului cînd nu există cerere competitivă, cînd investitorii pierd încrederea şi fug din Republica Moldova. Se crează impresia că liderii coaliţiei pro-europene înţeleg că este ultimul lor mandat la guvernare şi încearcă să privatizeze tot ce a mai rămas viabil în Republica Moldova.

În acelaşi timp liderul socialist a ţinut să menţioneze că orice tranzactie de vînzare — cumparare a activelor statului în detrimentul interesului naţional poate fi ulterior declarată nulă, bunurile naţionalizate iar persoanele implicate în aceste tranzacţii pot fi trase la răspundere.

Sursa: socialistii.md

Formaţiunile politice şi ONG-urile sunt chemate în sprijinul chişinăuenilor Socialiştii îşi consolidează rîndurile