Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii consideră că Guvernul trebuie să stimuleze, şi nu să împiedice instruirea în limba de stat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 iulie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Odată cu lansarea procedurilor de primire a documentelor pentru instituţiile superioare de învăţămînt, mai mulţi absolvenţi ai liceelor cu instruire în limba rusă au semnalat despre interdicţiile de a-şi înainta actele nu doar pentru grupele de instruire în limba rusă (dată fiind lipsa unor astfel de grupe), ci şi pentru cele cu instruire în limba de stat.

Reprezentanţii comisiilor de admitere fac referinţă la “Regulamentul cu privire la admitere”, care conţine cote pentru grupele cu instruire în limba rusă şi cea moldovenească, în proporţie de 20 şi, respectiv, 80 la sută.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate o atare practică şi cere Guvernului RM, în general, şi Ministerului Educaţiei, în special, să opereze de urgenţă modificările de rigoare în Regulamentul cu privire la admiterea în instituţiile de învăţămînt superior pentru a asigura absolvenţilor oricărui liceu din Republica Moldova posibilitatea de a studia la o instituţie de învăţămînt superior în limba de stat, indiferent de limba de predare, în care a studiat anterior.

În opinia socialiştilor, Guvernul ar trebui să stimuleze, şi nu să împiedice instruirea în limba de stat pentru toţi absolvenţii.

PSRM aminteşte că fiecare cetăţean al Republicii Moldova are dreptul la educaţie, acest drept fiind garantat de Constituţia Republicii Moldova. Plus la aceasta, prin astfel de acţiuni Guvernul comite o încălcare gravă a “Legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, precum şi a Cartei Internaţionale a Drepturilor Omului şi Cartei Europene a Limbilor Regionale. Sub acoperirea lozincilor frumoase despre democraţie şi libertate, Coaliţia de guvernare, în modul cel mai obraznic, îi privează pe mii de absolvenţi ai liceelor de posibilitatea de a studia în limba de stat.

În Moldova funcţionează mai mult de 200 de instituţii de învăţăîmînt preuniversitar, în care instruirea are loc în altă limbă decît cea de stat.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii îşi consolidează rîndurile Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău