Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 iulie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova William H. Moser, la solicitarea diplomatului.

Oficialii au discutat despre situaţia social-politică şi economică din ţară.

În contextul apropierii Summitului de la Vilnius unde Moldova va putea parafa Acordul de Asociere cu UE, Dodon a expus poziţia clară şi fermă a socialiştilor că RM, în primul rind, trebuie să resolve problemele social-economice interne, după care să se integreze în structurile internaţionale.

În opinia lui Dodon viitorul RM este în cadrul Uniunii Euroasiatice, care va fi creată începînd cu 1 ianuarie 2015. “La Vilnius va avea loc un summit unde vor putea fi parafate unele documente cu RM şi semnate altele cu Ucraina. Foarte rapid după acest eveniment, atît cetăţenii RM, cît şi ai Ucrainei, vor înţelege că situaţia nu s-a schimbat cu nimic: au rămas aceleaşi salarii, pensii, aceiaşi guvernanţi corupţi, care se îmbogăţesc din granturile şi creditele acordate de UE şi SUA. Sectorul real al economiei, businessul, producătorii autohtoni vor fi însă prejudiciaţi atît de concurenţa neloială cu produsele de import cît şi vor putea pierde pieţele tradiţionale de export din cadrul CSI”, a subliniat liderul socialist.

Refererindu-se la problema transnistreană, Dodon a salutat întrevederea recentă a ambasadorului SUA cu liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuc, reiterînd poziţia socialiştilor, precum că federalizarea este unica soluţie pentru acest diferend.

“Conştientizînd că principalele ţări participante la negocierile în formatul «5+2», la diferite etape au dat semnale despre necesitatea federalizării: este vorba despre declaraţiile privind federalizarea, făcute de reprezentanţii OSCE încă la sfărşitul anilor 90, despre declaraţia fostului ambasador SUA la Chişinău, făcută recent la Washington precum că federalizarea este unica soluţie, despre poziţia autorităţilor oficiale ruse, care, de asemenea, nu se opun federalizării, — confirmă o dată în plus faptul că federalizarea este unica soluţie viabilă pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Sîntem ferm convinşi că implementarea acestei idei va fi prioritatea numărul unu pentru următoarea guvernare în Republica Moldova”, a conchis Igor Dodon.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii consideră că Guvernul trebuie să stimuleze, şi nu să împiedice instruirea în limba de stat Partidul Socialiştilor din RM a organizat cel de-al XI-lea Congres Extraordinar al formaţiunii