Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Guvernul a avizat pozitiv iniţiativa socialiştilor de modificare a legislatiei fiscale în vederea diminuării sau excluderii unor amenzi

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 septembrie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În vara anului curent grupul parlamentar al socialiştilor a înaintat în Parlament un proiect de lege, elaborat cu scopul de a exclude neclarităţile şi interpretările din legislaţia fiscală actuală, prin care organul fiscal stabileşte sancţiuni care în unele cazuri depăşesc cifrele de afaceri ale agenţilor economici.

Astfel, se propune abrogarea p.4 din art. 254 Cod Fiscal care prevede sancţionarea cu o amendă de 25000 lei a contribuabililor în cazul comiterii repetate şi cu 50 000 lei în cazul comiterii a treia oară a următoarelor încălcări:

Socialiştii consideră că aplicarea în continuare de către organele Serviciului fiscal a p.4, articolul 254 din Codul fiscal poate duce la falimentarea întreprinderilor pe motiv că legislaţia fiscală actuală nu stabileşte un termen fix privind modul şi termenele de efectuare a controalelor repetate (inclusiv cele operative) şi lipsa unei perioade în care se consideră repetată încălcarea. În aceste condiţii aplicarea necontrolată a amenzilor de către Serviciul fiscal, care în unele cazuri depăşesc sume de 250 mii lei, provoacă disfuncţionalităţi pe o perioadă îndelungată în activitatea agenţilor economici şi creşte nemulţumirea acestora.

Din motivele expuse mai sus, se propune, de asemenea, excluderea din articolul 262 din Codul fiscal prevederile care se referă la sancţionarea repetată în mărime de 100 mii lei, trei şi mai mult — 250 mii lei în cazul în care contribuabilul comercializează, transportă sau depozitează mărfuri fără timbre de acciz.

Guvernul a dat aviz pozitiv acestei iniţiative.

Amintim că anterior deputaţii socialişti au reuşit să promoveze modificarile necesare în Codul Fiscal pentru simplificarea procedurii de eliberare a facturilor fiscale, modificări ce ţin de comerţul în bază de patent, şi alte legi în interesul populaţiei şi agenţilor economici.

Sursa: socialistii.md

PSRM: Lupta continuă Partidul Socialiştilor cere demisia lui Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii