Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor cere demisia lui Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 septembrie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În legătură cu situaţia privind interdicţia absolută din partea Federaţiei Ruse a importurilor de producţie vinicolă din Moldova, Partidul Socialiştilor ţine să atenţioneze opinia publică asupra faptului că una dintre persoanele ce poartă răspundere nemijlocită pentru degradarea situaţiei este nimeni altul decît ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. Anume ministrul Bumacov asigură controlul asupra calităţii producţiei vinicole şi reglementarea activităţilor în acest domeniu.

Acum o sptămînă în urmă, revenind dintr-o vizită de lucru de la Moscova, dînsul a asigurat cetăţenii că a avut “negocieri eficiente, iar esenţa problemei privind producţia vinicolă din Moldova ţine doar de intensificarea controlului asupra calităţii acesteia”. După cum s-a dovedit ulterior, nimeni nu a purtat cu partea rusă nici un fel de negocieri, iar ministrul pur şi simplu a indus societatea în eroare, trecînd cu tăcerea proporţiile evenimentelor gata să se producă, deci a minţit în adevăratul sens al cuvîntului.

Ţara noastră a avut de suportat consecinţele uneia dintre cele mai dezastruoase secete din toată istoria sa. Ministrul Bumacov s-a dovedit a fi absolut incompetent în depăşirea efectelor secetei, de la care, pînă în prezent, nu şi-au putut reveni producătorii agricoli autohtoni. Sistemul de subvenţionare existent a fost criticat de către aceştia, fiind calificat drept nefuncţional şi stimulator al corupţiei. Mai multe luni în urmă, socialiştii au avertizat despre necesitatea unui sprijin substanţial din partea statului sub forma unor subvenţii, dovadă fiind iniţiativele noastre legislative, înregistrate în Parlament. În locul unor acţiuni eficiente, orientate spre depăşirea consecinţelor secetei, Ministrul se dădea cu aşa-zise “sfaturi” pentru producătorii agricoli, cum ar trebui să lupte cu seceta, şi anume, să-şi stropească terenurile şi să le acopere cu paie, pentru a păstra, astfel, umiditatea.

Se cere menţionat faptul că interzicerea importurilor vinurilor moldoveneşti în Rusia, pe lîngă problemele tehnice, care ţin de calitatea produselor moldoveneşti, a fost un rezultat al unor declaraţii şi acţiuni negîndite, agresive şi unilaterale din partea reprezentanţilor coaliţiei de guvernare din Moldova. Există toate temeiurile pentru a presupune că producţia pomi-legumicolă poate avea aceeaşi soartă. Mai mult ca atît, în presă a fost deja publicată o scrisoare din partea reprezentanţilor Serviciului pentru Control Fitosanitar şi Veterinar din Rusia, în care se menţionează că, timp de doi ani au fost depistate încălcări privind calitatea produselor pomi-legumicole, despre care partea moldovenească a fost avizată în repetate rînduri, şi despre care, l-a fel, a preferat să tacă Ministrul Bumacov.

Ţinînd cont de cele menţionate, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă vehement activitatea ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov în postul deţinut, cerînd demiterea sa neîntîrziată. Avînd în vedere obligaţiile ţărilor-membre ale Uniunii Vamale, ne putem aştepta la interdicţii similare din partea Belarus şi Kazahstanului. Suntem de părere că actuala conducere a Ministerului Agriculturii este incapabilă de a identifica nişte căi eficiente de ieşire a ramurii dintr-o situaţie extrem de complicată, generată de acţiunile actualei guvernări, în general, şi incompetenţa ministrului Agriculturii, în special.

Totodată, Partidul Socialiştilor insistă asupra convocării de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru discuţii pe marginea a două probleme acute — embargoul vinicol şi pomi-legumicol şi însuşirea ilegală a patrimoniului de stat, în primul rînd — a Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Sursa: socialistii.md

Guvernul a avizat pozitiv iniţiativa socialiştilor de modificare a legislatiei fiscale în vederea diminuării sau excluderii unor amenzi Igor Dodon: Nu sîntem noi vin…ovaţii?…