Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii atenţionează guvernanţii: creşterea cursului valutar va duce la majorarea preţurilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 septembrie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă jocurile realizate de autorităţi în ceea ce ţine creşterea cursului valutar. Socialiştii menţionează că pe piaţa valutară se înregistrează manipulări majore, iar guvernarea intenţiont nu doreşte să intervină cu instrumentele sale în reglementarea acestor procese.

În opinia socialiştilor, creşterea cursului valutar se va solda cu dificultăţi majore pentru oamenii simpli, deoarece saltul costului dolarului sau euro influenţează direct formarea preţurilor: majoritatea mărfurilor pe care le importăm, devin mai scumpe. În cazul în care Banca Naţională nu va pune capăt acestui joc şi speculaţiilor de pe piaţa valutară, în viitorul cel mai apropiat ne putem pomeni cu o creştere serioasă a preţurilor. Situaţia se complică şi datorită apropierii sezonului de încălzire, or, ştim cu toţii că, înaintea lansării acestuia, anual este înregistrată majorarea preţurilor.

Igor Dodon, liderul socialiştilor susţine că scumpirea artificială a cursului acum ar putea amplifica efectele reducerii exporturilor şi remitenţelor pe viitor. În consecinţă, creşterea cursului valutar va duce la majorarea preţurilor, iar pe fundalul creşterii impozitelor (politica fiscala pentru 2014), precum şi pe fundalul unor salarii şi pensii modeste, inevitabil va scădea puterea de cumpărare a cetăţenilor, sărăcia va deveni mai pronunţată, va creşte nemulţumirea cetăţenilor.

În situaţia dată PSRM se adresează Băncii Naţionale şi Guvernului să intervină imediat în stabilizarea situaţiei pe piaţa valutară, să oprească aceste manipulări făcute în interese personale sau de grup, pentru a preveni consecinţele menţionate mai sus şi a stopa pauperizarea populaţiei şi pereclitarea economiei ţării.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii sînt gata să se alăture luptei declanşate de către PCRM, în acelaşi timp comuniştii trebuie să facă unele clarificări pentru societate Socialiştii cer tragerea la răspundere a persoanelor vinovate în cazurile BEM şi Aeroportului din Chişinău