Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii învinuiesc Banca Naţională de complicitate în majorarea cursului valutar

|versiune pentru tipar||
PSRM / 9 octombrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor a susţinut un briefing, în cadrul căruia a numit drept “jocuri speculative” acţiunile Băncii Naţională de majorare a cursului valutar, jocuri care, potrivit lui Dodon, se fac sub acoperirea unor persoane suspuse în stat.

Igor Dodon a spus că specialiştii din cadrul PSRM au efectuat o analiză a situaţiei în domeniul dat, bazată pe cifre oficiale şi au depistat că în lunile mai-iunie curent, portofoliul de credite al unor bănci s-a majorat brusc cu 40%. Conform analizelor, cîteva Bancii comerciale ( Victoriabank, Moldova Agroindbank, Moldincombank si altele) au acordat credite în lei în mărime de peste 5 mlrd lei. Pe parcursul ultimilor luni Banca Naţională a intervenit masiv în piaţa valutară cumpărind valută, ceea ce a condus la creşterea cererii pe piaţa valutară şi la majorarea cursului de schimb la cele mai importante valute străine. Exista premize reale ca valuta cumparată în mai-iunie la un curs de schimb al monedei nationale redus sa fie vindută de persoanele interesante în octombrie curent, astfel încasînd venituri speculative de sute de milioane de lei, fapt ce nu putea fi trecut cu vederea de regulator (BNM).

Igor Dodon susţine că asemenea scheme nu sînt posibile de efectuat fără controlul sau sub patronajul nemijlocit a unor persoane cu înalte funcţii de răspundere în stat.

Igor Dodon şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia complicată în care se vor pomeni cetăţenii ţării noastre, unicii care vor suporta consecinţele acestor jocuri. Conform spuselor lui Dodon, majorarea cursului valutar deja a provocat creşterea preţurilor la medicamente şi acestea sunt abia primele consecinţe. Urmează majorări de preţuri în lanţ.

În situaţia dată PSRM se adresează Băncii Naţionale şi Guvernului să intervină imediat în stabilizarea situaţiei pe piaţa valutară, să oprească aceste manipulări făcute în interese personale sau de grup în detrimentul intereselor populaţiei.

Igor Dodon a solicitat de asemenea audierea în comisia de resort a Guvernatorului Băncii Naţionale, domnului Dorin Drăguţanu.

Tot astăzi, mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSRM, au organizat un miting în faţa Ministerului Agriculturii unde au protestat împotriva majorării cursului valutar şi a preţurilor la medicamente.

Socialiştii au scandat lozinci: “Stabilizaţi leul!”, “Opriţi devalorizarea leului!”, “Nu creşterii preţurilor!” etc.

Sursa: socialistii.md

Chişinău are nevoie de Altceva, Moldova are nevoie de Altceva Socialiştii cer stoparea haosului din Chişinău şi demisia lui Chirtoacă