Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Chişinău are nevoie de Altceva, Moldova are nevoie de Altceva

|versiune pentru tipar||
PSRM / 8 octombrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Peste 90.000 de locuitori ai municipiului Chişinău au semnat în mai puţin de trei luni de zile pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului. Zeci de mii de oameni, iar în general, cîteva sute de mii de oameni doresc Altceva în Chişinău: altă conducere, altă calitate, altă responsabilitate, ordine, dezvoltare. Altceva pentru Moldova doresc şi locuitorii ţării. De astăzi, socialiştii vor instala corturi în raioanele ţării, cu sloganul “Moldova are nevoie de Altceva”.

Liderului socialiştilor Igor Dodon a anunţat încheierea campaniei de colectare a semnăturilor chişinăuenilor care susţin ideea organizării unui referendum municipal. Potrivit lui Dodon, deşi aceste 90.000 de semnături au o putere morală, socială şi politică indubitabilă (în realitate, e nevoie de doar 60.000 pentru iniţierea procedurilor de organizare a referendumului). Vă amintim că, mai devreme, înregistrarea oficială a grupului de iniţiativă a fost respinsă în mod surprinzător, antidemocratic, de Judecătoria Centru. Este probabil pentru prima dată în istoria unor astfel de procese cînd instanţa de judecată în mod flagrant încalcă drepturile cetăţenilor fără nici un fel de explicaţie plauzibilă. În prezent, acest subiect este înaintat la Curtea de Apel, dar între timp, în vară, a fost iniţiată campania socială de colectare a semnăturilor în sprijinul ideii de demitere a primarului Dorin Chirtoacă.

Acum, aceste 90.000 de semnături vor fi utilizate ca argument atât în cadrul procesului de judecată, cît şi în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău. La modul concret, socialiştii cer sprijinul fracţiunilor Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a vota direct în CMC pentru organizarea unui referendum municipal, fără a aştepta o decizie din partea instanţei.

Igor Dodon a anunţat că a semnat două adresări: una către consilierii CMC, alta către primarul Chirtoacă.

În adresarea către CMC, sunt menţionate următoarele:

“Datoria aleşilor municipali este să ia atitudine faţă de dorinţa concentrată a zeci de mii de cetăţeni şi să asigure prin votul colectiv al Consiliului Municipal Chişinău organizarea unui referendum în Chişinău. Consilierii care nu sunt de acord cu incompetenţa şi cu politicile distructive promovate de primarul Dorin Chirtoacă pot asigura un vot majoritar în favoarea referendumului de destituire a primarului”.

În adresarea către Dorin Chirtoacă, este următorul apel:

“Sute de mii de locuitori ai municipiului sunt în dezacord cu ceea ce faci dumitale la Primărie. Mai mult, în Chişinău este încetăţenită opinia că dumitale ai obţinut acest mandat prin metode neloiale, adică necinstite. În asemenea situaţie, nu vă cer demisia de onoare, ştiu că o asemenea cerere nu va fi onorată. Dar consider că cel mai corect ar fi ca dumneata să accepţi organizarea unui referendum municipal, care să pună punctul pe i şi să demonstreze adevărata atitudine a orăşenilor faţă de primar. Dacă aveţi curaj, domnule cavaler, puteţi încuraja consilierii liberali, precum şi pe alţii, să voteze în Consiliul Municipal decizia de organizare a unui referendum municipal. Publicul stă cu ochii pe dumitale să vadă cum vei proceda, cavalereşte sau nu”.

Tot astăzi, Igor Dodon a anunţat o nouă campanie socială, de atitudine faţă de haosul şi fărădelegea din ţară. În toate raioanele republicii vor fi instalate corturi cu sloganul “Moldova are nevoie de Altceva”, unde vor fi distribuite materiale informative despre situaţia din ţară, vor fi organizate audieri şi consultări ale cetăţenilor.

Menţionăm, că în mun. Chişinău, concomitent cu procesul de colectare a semnăturilor au fost organizate în corturi mai mult de 100 de întrevederi ale deputaţilor şi consilierilor municipali PSRM, juriştii fundaţiei Soluţia cu cetăţenii, procesate peste 2340 de petiţii de la cetăţeni, acumulate peste 900 de propuneri privind dezvoltarea mun. Chişinău.

Despre modul în care se va desfăşura această campanie socială la nivel naţional veţi informaţi pe parcurs.

Adresare Consiliului Municipal Chişinău

Stimaţi consilieri municipali,

Vă aduc la cunoştinţă că grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a Primarului General de Chişinău a acumulat circa 90.000 de semnături ale chişinăuenilor pe parcursul a mai puţin de trei luni de zile. Aceste peste 90.000 de semnături sunt o dovadă clară a faptului că locuitorii Chişinăului doresc un referendum de demitere a primarului Dorin Chirtoacă.

Vă amintesc că, mai devreme, înregistrarea oficială a grupului de iniţiativă a fost respinsă în mod surprinzător, antidemocratic, de Judecătoria Centru. Este probabil pentru prima dată în istoria unor astfel de procese cînd instanţa de judecată în mod flagrant încalcă drepturile cetăţenilor fără nici un fel de explicaţie plauzibilă. În prezent, acest subiect este înaintat la Curtea de Apel, dar între timp, în vară, a fost iniţiată o campanie socială de colectare a semnăturilor în sprijinul ideii de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Aceste 90.000 de semnături au o putere morală, socială şi politică indubitabilă şi demonstrează dorinţa fermă a locuitorilor mun. Chişinău de a-l demite pe cel mai iresponsabil şi dezorganizat primar din toţi cîţi i-a avut în funcţie Chişinăul, pînă la 1991 şi după.

Datoria aleşilor municipali este să ia atitudine faţă de dorinţa concentrată a zeci de mii de cetăţeni şi să asigure prin votul colectiv al Consiliului Municipal Chişinău organizarea unui referendum în Chişinău. Consilierii care nu sunt de acord cu incompetenţa şi cu politicile distructive promovate de primarul Dorin Chirtoacă pot asigura un vot majoritar în favoarea referendumului de destituire a primarului.

Primul proiect de decizie în acest sens a fost înregistrat încă un an în urmă, iar cîteva zile în urmă a fost un nou proiect depus cu multiple argumente noi. Este o şansă unică, un precedent istoric pentru Municipiul Chişinău, ca prin votul consilierilor să fie înlăturată o povară grea de pe umerii capitalei — să fie înlăturat un primar care a adus cu sine incompetenţa, haosul şi corupţia. Mă adresez, în special, fracţiunilor Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidului Liberal Democrat din Moldova, dar şi celor independenţi — administrarea Chişinăului poate fi schimbată în cel mai apropiat timp dacă veţi vota pentru organizarea referendumului de demisie. O putem face, deja la sedinţa din 10 octombrie 2013.

Stimaţi consilieri municipali, cele 90.000 de semnături reflectă doar o parte din chişinăuenii care doresc izbăvirea oraşului de primarul incompetent. Referendumul este cel mai corect şi democratic mod de a soluţiona un litigiu social. Haideţi împreună, indiferent de coloratura politică, să demonstrăm deschidere şi respect faţă de doleanţele cetăţenilor. Cetăţenii în cadrul referendumului vor hotărî care va fi soarta primarului şi a Primăriei Chişinău, dar consilierii sunt datori moral să le ofere cetăţenilor această posibilitate de a decide. Să nu uităm că referendumul este un drept civil, garantat într-o societate democrată, şi Consiliul Municipal Chişinău ar putea da o lecţiede democraţie şi Judecătoriei, şi oricăror altor instituţii ale statului. Dar, mai întîi de toate, votul pentru organizarea referendumului va fi un gest de bun simţ şi de adevărat patriotism pentru capitala ţării noastre.

În speranţa că veţi acorda votul pentru organizarea referendumului,

Cu stimă, Igor Dodon, preşedintele grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a Primarului General de Chişinău.

Adresare Primarului General de Chişinău

Domnule cavaler Dorin Chirtoacă,

Peste 90.000 de locuitori ai municipiului Chişinău în mai puţin de trei luni de zile au semnat pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului. Aceste 90.000 de semnături reflectă doar o parte din chişinăuenii care doresc o SCHIMBARE cardinală în modul de administrare a capitalei. Iar acest lucru începe de la schimbarea conducerii, de la demisia dumitale Dle Chirtoacă.

Vă este bine cunoscut că înregistrarea oficială a grupului de iniţiativă a fost respinsă în mod surprinzător, antidemocratic, de Judecătoria Centru. Este probabil pentru prima dată în istoria unor astfel de procese cînd instanţa de judecată în mod flagrant încalcă drepturile cetăţenilor fără nici un fel de explicaţie plauzibilă. Înţeleg că pentru dumitale acea decizie n-a fost surprinzătoare…doar aşii din mînecă şi fraudele sunt atuurile principale ale găştii liberale şi membrilor familiei Ghimpu-Chirtoacă.

Aceste 90.000 de semnături, acumulate în cadrul unei campanii sociale — au o putere morală, socială şi politică importantă. Orice politician responsabil şi care respectă cel puţin cetăţenii, dacă nu pe sine, ar ţine cont de aceste semnături.

Dacă pretindeţi că sunteţi un politician democrat, ar trebui să luaţi în considerare opţiunea cetăţenilor, care doresc să-şi exprime opinia acum, prin referendum, nu tocmai peste un an şi jumătate, la alegeri, când unele procese în capitală ar putea deveni ireversibile în dezastrul lor.

Sute de mii de locuitori ai municipiului sunt în dezacord cu ceea ce faci dumitale la Primărie. Mai mult, în Chişinău este încetăţenită opinia că dumitale ai obţinut acest mandat prin metode neloiale, adică necinstite. În asemenea situaţie, nu vă cer demisia de onoare, ştiu că o asemenea cerere nu va fi onorată.

Dar consider că cel mai corect ar fi ca dumneata să renunţi la presiunea asupra factorilor de justiţie şi să accepţi organizarea unui referendum municipal, care să pună punctul pe i şi să demonstreze adevărata atitudine a orăşenilor faţă de primar.

Referendumul este cel mai corect şi democratic mod de a soluţiona un litigiu social. Iar noi acum avem în Chişinău un litigiu social, dintre sutele de mii de chişinăueni, pe de o parte, şi primarul Dorin Chirtoacă, pe de altă parte. Sunteţi suficient de democrat şi curajos să acceptaţi provocarea referendumului? Aveţi suficient cavalerism pentru un asemenea gest, sau titlul de cavaler care v-a fost conferit e doar o pomană gratuită?

Dacă aveţi curaj, domnule cavaler, puteţi încuraja consilierii liberali, precum şi pe alţii, să voteze în Consiliul Municipal decizia de organizare a unui referendum municipal. Publicul stă cu ochii pe dumitale să vadă cum vei proceda, cavalereşte sau nu.

Votul pentru organizarea referendumului, la care puteţi contribui, va fi un gest de bun simţ şi de adevărat patriotism pentru capitala ţării noastre.

În aşteptarea unui gest cavaleresc, fără aşi în mînecă.

Igor Dodon, preşedintele grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a Primarului General de Chişinău.

Sursa: socialistii.md

Ziua profesională a lucrătorilor din învăţămînt. Mesaj de felicitare Socialiştii învinuiesc Banca Naţională de complicitate în majorarea cursului valutar