Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM va continua lupta pentru interesele şi drepturile locuitorilor mun. Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 29 octombrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În cadrul conferinţei de presă de astăzi Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a declarat că, în pofida la toate obstacolele ce sînt create în faţa organizării unui Referendum de demitere a Primarului General Dorin Chirtoacă, PSRM va continua să lupte pentru interesele şi drepturile locuitorilor mun. Chişinău, bazindu-se pe susţinerea şi sprijinul a circa 90 000 de locuitori ai capitalii care au semnat pentru demisia Primarului de Chişinău. În acest sens formaţiunea politică va utiliza toate metodele legale, inclusiv reexaminarea chestiunii în cadrul consiliului municipal şi calea judiciară.

Potrivit lui Dodon, neadmiterea organizării referendumului cu privire la demisia Primarului General al municipiului Chişinău este un scop fixat de mai multe forţe politice şi clanuri oligarhice din Moldova, dar şi de grupuri de interese economice şi politice influente din România. Astfel, pentru Partidul Liberal şi nemijlocit pentru cei care susţin acest partid unionist, atît în interior cît şi în afara ţării, după problemele pe care le are pe plan intern, divizarea fracţiunii parlamentare, plecarea masivă a membrilor din teritoriu — compromiterea definitivă a celui care urmează să preia fotoliul de preşedinte al partidului este echivalentă cu moartea politică a partidului şi astfel îngroparea lentă a ideii unirii cu România.

Aceste forţe cunosc cu certitudine faptul că organizarea referendumului în Chişinău, se va solda cu demisia ruşinoasă a lui Chirtoacă şi anume din acest considerent, atît sponsorii interni, cît şi cei externi fac tot ce este posibil pentru ca acest referendum să nu aibă loc, inclsiv presiuni asupra judecătorilor şi coruperea consilierilor în CMC. Din informaţiile pe care le deţine PSRM, inclusiv de la foşti membri cu pondere în partidul liberal — un obiectiv fixat este cu orice preţ să nu fie admisă organizarea referendumului, cel puţin pînă la alegerile în Partidul Liberal sau pînă în luna februarie a anului 2014, cînd dispare posibilitatea de a organiza acest referendum conform legii.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a salutat faptul că la şedinţa precedentă a consiliului municipal, cu suportul PCRM, în ordinea de zi a fost inclus subiectul organizării referendumului. În acelaşi timp, liderul PSRM şi-a exprimat nedumerirea vizavi de faptul că, ştiind cît de important este subiectul, mai mulţi consilieri comunişti au lipsit de la şedinţă. “Oare nu s-a ajuns din nou la înţelegerile pe care le-au avut comuniştii şi liberalii atunci, cînd au votat repartizarea la preţuri derizorii a terenurilor municipale?”, a spus Dodon. Liderul PSRM a menţionat că există posibilitatea de a reînainta în şedinţa consiliului municipal chestiunea privind organizarea referendumului şi socialiştii nu vor rata această ocazie.

Vorbind despre posibilitatea organizării unui Referendum pe calea judiciară, Igor Dodon a spus că peste cîteva zile Curtea de Apel va examina în şedinţă chestiunea privind înregistrarea grupului de iniţiativă de organizare a Referendumului. (Amintim, că în conformitate cu legea, grupul de iniţiativă urma a fi înregistrat în decursul a 5 zile, iar această procedură nemotivat a fost tergiversată). În condiţiile noi, PSRM, va cere schimbarea judecătorilor care examinează acest caz, pe motiv că există informaţii ce atestă că aceşti judecători sînt incluşi în lista deţinătorilor de apartamente în blocul de 15 etaje ce urmează să fie construit pe un teren alocat dubios de către primărie pe strada Grădinilor 60, construcţia căruia poate avaria alte blocuri din vecinătate. Potrivit lui Dodon, PSRM investighează cazul dat, a transmis numeroase interpelări şi sesizări, inclusiv pentru a stabili lista judecătorilor care urmează să fie incluşi în lista deţinătorilor de apartamente în acest bloc. În acelaşi context, Dodon a reamintit că judecătoarea care a tergiversat examinarea dosarului cu privire la înregistrarea grupului de iniţiativă, a fost urmărită penal pentru luare de mită încă în 2009, imaginile video fiind plasate în internet.

Totodată Igor Dodon a mai spus, că PSRM nu se limitează la critica dură a activităţii primăriei şi primarului general. PSRM este practic singura forţă politică care luptă zilnic în teren cu numeroasele construcţii ilegale, distrugerea zonelor verzi şi terenurilor de joacă, defrişarea parcurilor, prezentarea opiniei publice a proiectelor dubioase iniţiate de primărie. PSRM zilnic iniţiază propuneri cu caracter social şi economic, iar în timpul cel mai apropiat va propune pentru dezbateri societăţii civile — programul de dezvoltare a Chişinăului, elaborat împreună cu cei mai buni specialişti în diferite domenii — infrastructură, energetică, asistenţă socială etc. Igor Dodon a menţionat că mun. Chişinău este singura capitală care în prezent se dezvoltă fără un asemenea document important.

De menţionat că în conformitate cu prevederile legislaţiei sint trei modalităţi de demitere a Primarului General al mun. Chisinau şi anume: prin votul consilierilor municipali, prin înregistrarea grupului de iniţiativă şi colectarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului, prin implicarea Cancelariei de Stat. Astfel săptămîna trecută a fost încercată o tentativă din aceste trei. Deşi inclusă în ordinea de zi a Consiliului Municipal Chişinău, subiectul cu privire la organizarea referendumului nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Sursa: socialistii.md

Comunicat informativ: Partidul socialiştilor nu l-a împuternicit pe I.Dodon la aventură Actuala guvernare aplică metode dictatoriale, sub simbolica europeană