Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Actuala guvernare aplică metode dictatoriale, sub simbolica europeană

|versiune pentru tipar||
PSRM / 29 octombrie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Acţiunea din 3 noiembrie reprezintă o tentativă a guvernării de a simula susţinerea vectorului integrării europene de către populaţie, a declarat Igor Dodon, preşedintele PSRM în cadrul unei conferinţe de presă.

În ultimii ani, din cauza politicilor falimentare ale Alianţei de guvernare, încrederea cetăţenilor în vectorul european a scăzut semnificativ. Sondajele arată că mai mult de jumatate din populaţia ţării doresc o integrare în structurile euro-asiatice şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi alte ţări din CSI. Această dispoziţie din societate trezeste frustrări şi la nivel de guvernare, şi printre oficialii europeni. Iată de ce, înainte de Vilnius, guvernanţii de la Chisinău vor să creeze, artificial, senzaţia că vectorul UE are totuşi susţinere în Moldova.

Ceea ce se va întîmpla pe 3 noiembrie va fi o farsă organizată cu cheltuieli de milioane şi cu metode dictatoriale. Ştiu numeroase exemple concrete cînd pedagogii din şcoli sunt forţaţi de administraţie să participle la acest miting. Aceleaşi plîngeri le aud din partea multor funcţionari din raioane. Vor fi scoşi cu forţa studenţii din universităţi şi colegii.

Actuala putere aplica metode dictatoriale, sub simbolica europeana. Altfel ea nu mai poate acţiona. Asta demonstrează că vectorul european este în criză, nu are susţinere reală, iar guvernarea este disperată. Agenda politică a guvernării este total diferită de agenda socială a oamenilor.

Socialiştii nu vor participa la evenimentul din 3 noiembrie sub nici o forma. Noi considerăm că nu este corect să venim cu acţiuni de protest în mijlocul acelui eveniment. Este riscant şi provocator să ridici baricade acolo unde există o mulţime de oameni. Un gest, un cuvint sau o acţiune greşită sau rea intenţionată poate provoca un conflict periculos între oameni.

Să lăsăm această farsă să se consume de la sine, fiindcă oamenii oricum nu vor susţine actuala guvernare. Lumea vede că guvernarea este în agonie, dacă mînă oamenii cu forţa la mitinguri politice. Coaliţia se îmbată cu apă rece, susţinere reală nu va mai avea. Iar în scurt timp după Vilnius, cînd vor vedea că vectorul european este lipsit de rezultate concrete, cetăţenii Republicii Moldova se vor orienta şi mai mult spre vectorul euro-asiatic.

Sursa: socialistii.md

PSRM va continua lupta pentru interesele şi drepturile locuitorilor mun. Chişinău Socialiştii luptă împotriva risipirii proprietăţii statului