Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii vin cu iniţiativa organizării referendumurilor consultative privind aderarea la UV în toate raioanele şi municipiile ţării

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 februarie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a lansat ideia organizării referendumurilor consultative privind aderarea la Uniunea Vamală în toate raioanele şi municipiile Moldovei.

Liderul PSRM a subliniat că Legea supremă a statului — Constituţia, dar şi alte acte normative internaţionale prevăd dreptul poporului de a se expune pe cele mai importante probleme ale societăţii în cadrul unui referendum.

Igor Dodon a subliniat că în pofida tuturor blocajelor, presiunilor politice, economice şi juridice, un referendum pentru determinarea vectorului de politică externă a avut loc, pe data de 2 februarie 2014, în UTAG (atonomia teritorială autonomă Găgăuz-Yeri), acest referendum finalizîndu-se cu cea mai mare rată de participare a cetănilor din istoria de independenţă a regiunii — peste 70% de cetăţeni au participat la scrutin, iar peste 95% au optat pentru Uniunea Vamală.

Potrivit lui Igor Dodon, argumentarea economică şi socială de integrare în UV (Uniunea Vamală), pentru Republica Moldova în ansamblu, dar şi pentru fiecare regiune, municipiu din ţară este concludentă — majoritatea exporturilor tradiţionale sînt orientate spre UV, majoritatea cetăţenilor care lucrează temporar sau permanent în afara hotarelor RM se află pe teriotoriul UV, practic toate resursele energetice de care depinde formarea preţurilor la produsele de primă necesitate sînt obţinute din spaţiul UV şi nemijlocit Federaţia Rusă, grosul remitenţelor graţie cărora sînt menţinute gospodăriile casnice sînt în baza celor transmise din spaţiul UV. Fiecare raion, municipiu este direct dependent de componenta economică generată de UV în raport cu fiecare regiune luată în parte.

“În aceste condiţii, ţinînd cont de experienţa recentă a UTAG, luînd în consideraţie prevederile legislaţiei naţionale, dar şi internaţionale, accentuînd prioritatea asigurării stabilităţii economice în contextul proceselor integraţioniste a Moldovei în Uniunea Vamală, propunem organizarea şi desfăşurarea referendumului în fiecare raion, municipiu pe această chestiune”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a menţionat că deoarece legislaţia permite otganizarea referendumurilor locale pe chestiuni ce ţin nemijlocit de localitatea în cauză, întrebarea din cadrul referendumului ar putea suna în felul următor: “Consideraţi că problemele de ordin social şi economic din localitatea Dumneavoastră pot fi soluţionate odată cu aderarea la Uniunea Vamală?”.

Igor Dodon a spus că deja o parte din consilierii locali din partea socialiştilor şi anume cei din Rîşcani şi Bălţi au depus cereri de organizare a referendumului în consiliile locale, iar curînd acest lucru va fi făcut în toate raioanele unde PSRM are reprezentanţi. Dodon a subliniat că majoritatea populaţiei este împotriva aderării la Uniunea Europeană şi acest lucru uşor poate fi demonstrat în cadrul referendumului. Preşedintele PSRM a îndemnat şi alte formaţiuni de pe eşichierul stîng să înainteze asemenea cererei de organizare a referendumurilor locale, iar socialiştii vor susţine orice iniţiative de acest gen.

Igor Dodon a mai spus că PSRM la începutul sesiunii Parlamentare va solicita includerea în ordinea de zi a proiectului hotărîrii cu privire la organizarea plebescitului la scara naţională.

În final, Igor Dodon a menţionat: “În Moldova trebuie de pus capăt situaţiei cînd minoritatea, reprezentată de partidele de la guvernare impune opinia sa majorităţii. Mă adresez partidelor alianţei dacă nu vă este frică cu adevărat, dacă măcar puţin mai credeţi în ceea ce spuneţi de la ecranele televizoarelor despre democraţie şi standarde democratice, dacă pretindeţi că respectaţi constituţia — atunci, organizaţi referendumul naţional cu privire la vectorul de orientare UE sau UV. Cetăţenii să se expună”.

Sursa: socialistii.md

Guvernarea continuă represiunile împotriva adepţilor Uniunii Vamale Deja 6 raioane pe lista desfăşurării referendumurilor