Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Deja 6 raioane pe lista desfăşurării referendumurilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 4 februarie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Începînd cu ziua de ieri, socialiştii au demarat procesul de înregistrare a cererilor în consiliile raionale şi municipale cu solicitarea de a organiza referendumuri locale consultative pe probleme aderării la Uniunea Vamală.

Ieri, asemenea cerereri au fost înregistrate la consiliile municipale Bălţi şi Rîşcani.

Astăzi, demersurile respective au fost depuse la Chişinău, Orhei, Basarabeasca, Ungheni.

În următoarele zile PSRM planifică să înregistreze iniţiative cu privire la organizarea referendumului în toate raioanele şi municipiile Moldovei. PSRM atenţionează că raioanele în care nu va fi dat curs solicitării socialiştilor, va fi iniţiată procedura de colectare a semnăturilor în favoarea organizării referendumului.

Amintim că Igor Dodon, liderul PSRM a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că majoritatea populaţiei din Moldova nu doreşte integrare în Uniunea Europeană, ci în Uniunea Vamală. Acest lucru poate fi uşor demonstrat în cadrul unor referendumuri locale, după modelul referendumului din Găgăuzia. Potrivit lui Dodon, legislaţia atît naţională, cît şi internaţională permite organizarea referendumurilor locale pe chestiuni ce ţin nemijlocit de localitatea în cauză, iar întrebarea din cadrul referendumului ar putea suna în felul următor: “Consideraţi că problemele de ordin social şi economic din localitatea Dumneavoastră pot fi soluţionate odată cu aderarea la Uniunea Vamală?”.

Conform sondajelor sociologice recente, peste 60 la sută dintre cetăţeni susţin vectorul extern de orientare spre Uniunea Vamală şi Uniunea EuroAsiatică a Moldovei, inclusiv simpatizanţii partidelor politice: 24% — PLDM, 28% — PDM şi 19% — PL optează pentru Uniunea Vamală.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii vin cu iniţiativa organizării referendumurilor consultative privind aderarea la UV în toate raioanele şi municipiile ţării Igor Dodon: De ce se tem eurounioniştii?