Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Adresarea lui Igor Dodon în legătură cu deschiderea sesiunii primavara-vara

|versiune pentru tipar||
PSRM / 13 februarie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Începutul sfîrşitului guvernării eurounioniste

A început practic ultima sesiune parlamentară din ultimul an de guvernare a eurounioniştilor.

Peste un an, componenţa Parlamentui va arăta altfel şi vom avea o altă guvernare. Vă sfătui, domnilor deputaţi din Coaliţie, să nu vă deprindeţi prea tare cu luxul pe care vi l-aţi asigurat în clădirea Parlamentului. Pentru mulţi dintre voi uşile Legislativului vor fi închise în 2015.

Există motive întemeiate ca acest lucru să se întîmple. Voi, cei din actuala guvernare, v-aţi rupt definitiv de popor, aţi trădat propriile principii şi valori, aţi terfelit democraţia şi aţi adus ţara în pragul disperării.

Astăzi, în 2014, oamenii sunt mult mai dezamăgiţi decât erau în 2009. Şi sunt mult mai săraci.

Comparaţi speranţele oamenilor din 2009 cu realităţile de acum. Eu sunt sigur că foarte multor alegători le pare rău de votul lor pentru Alianţa liberal-democrată.

Este un proverb moldovenesc: Au vrut să scape de dracul şi au dat peste taică-su.

Aceeaşi impresie o au şi mulţi dintre foştii voştri alegători: Au vrut să scape de comunişti şi au dat peste democraţi, care s-au dovedit a fi mai cinici şi mai iresponsabili.

Care sunt adevăratele voastre realizări? Vă spun eu.

Sub guvernarea voastră a fost cedată Palanca, au fost instalate posturi vamale pe Nistru, au fost aprinse spiritele în Găgăuzia, au mărşăluit unioniştii la Bălţi, Cahul, Chişinău, au fost închise şcoli şi spitale, oamenii pleacă pe-un capăt, preţurile cresc, tarifele cresc, leul e depreciat, sunt trăsnite băncile, oamenii nu au de lucru, bandiţii atacă oamenii ziua în amiaza mare pe stradă şi intră noaptea în case, pămînturile se dau în vînzare străinilor, au fost vîndute obiecte strategice ale statului, au plecat investitorii, a fost adoptată legea homosexualilor, aţi stricat relaţiile cu Rusia, aţi protejat demnitarii corupţi.

Voi aţi adus haosul şi sărăcia în Moldova. Şi voi după asta mai aveţi îndrăzneala să cereţi votul alegătorilor?! Cine o să vă mai voteze pe voi?

Chiar şi sondajele voastre gonflabile arată că vă duceţi la vale, cu tot cu televiziunile şi tehnologiile voastre politice finanţate de Occident.

Ştiu că sunteţi în disperare şi vă îndemn să nu mergeţi împotriva legii, ca să ajungeţi apoi în afara legii.

Vă îndemn să nu încercaţi să falsificaţi alegerile. Vă îndemn să nu semnaţi acorduri strategice fără a consulta poporul. Vă îndemn să nu le puneţi oamenilor pumnul în gură, pentru că o să rămîneţi fără pumn.

V-aţi temut de referendum în Chişinău, pentru demiterea groparului general de Chişinău Chirtoacă, v-aţi temut de referendum în Găgăuzia, acum vă temeţi de referendumuri în raioanele republicii. Ştiţi ce înseamnă asta? Asta înseamnă că vă temeţi de popor, vă temeţi de vocea poporului.

La mitingurile din 2009 şi 2010, liderii PLDM strigau cît îi ţinea gura: “Vox populi, vox Dei”, adică: “Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu”! După ce au venit la putere, PLDM a uitat şi de popor şi de Dumnezeu.

Voi, PLDM-iştii şi PD-ştii, aţi votat legea libertăţilor homosexuale fără a consulta cetăţenii statului şi fără a ţine cont de opinia Bisericii.

Iar acum semnaţi acorduri de aderare la UE tot împotriva voinţei poporului. De ce nu-i lăsaţi pe oameni să spună care este alegerea lor. De ce nu le permiteţi să organizeze referendumuri locale şi să-şi spună opţiunea reală. De ce vă temeţi de opinia poporului, eurounioniştilor?

Eu vă spun de ce. Pentru că ştiţi din sondajele voastre secrete că poporul are altă opinie decît voi. Peste 50% din cetăţenii ţării au alte opţiuni geopolitice, identitare şi ideologice. Oamenii vor relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă, doresc integrare în Uniunea Vamală, doresc să-şi păstreze identitatea şi limba moldovenească.

Iar voi îi românizaţi cu forţa. Voi v-aţi separat de opinia şi de identitatea poporului, şi prin aceasta voi sunteţi adevăraţii separatişti în această ţară.

Una din cele mai mari libertăţi într-o democraţie este libertatea de exprimare a cetăţenilor. Iar plebiscitul este un instrument clasic de exprimare a opiniei.

Dacă pretindeţi că sunteţi democraţi, de ce îi persecutaţi cu dosare penale pe organizatorii referendumului din Găgăuzia? De ce îi ameninţaţi pe liderii din alte raioane ale republicii?

În Ucraina, susţinătorii UE au organizat violenţe în masă, au ars clădiri şi au lovit în poliţişti, dar sunt consideraţi cetăţeni care îşi apără drepturile. La noi cetăţenii în mod paşnic şi-au exprimat opinia la referendum şi sunt consideraţi criminali. Asta se numeşte duble standarde.

Domnilor guvernanţi, nu ştiu în ce măsură conştientizaţi voi acest lucru, dar acum se repetă circumstanţele anilor 1990.

Din cauza democraţilor de la începutul anilor 1990, Republica Moldova a avut conflictul transnistrean şi găgăuz. Atunci guvernanţii tot nu au vrut să asculte oamenii din raioane şi au început românizarea ţării. Ce au obţinut? Au rupt ţara în trei părţi. Acum voi iarăşi nu vreţi să ascultaţi opinia oamenilor din raioane. Ce vreţi să obţineţi, să fragmentaţi Moldova definitiv?

Mergând orbeşte spre UE, guvernarea de la Chişinău provoacă spiritele în regiuni şi generează separatism. Aţi uitat ce s-a întîmplat 20 de ani în urmă?

De ce aplicaţi politica ghimpului în raport cu Găgăuzia şi cu alte regiuni ale ţării? Domnilor guvernanţi, nu provocaţi un nou conflict militar pe Nistru şi în Găgăuzia. Dacă o să întindeţi coarda, ea pur şi simplu va crăpa.

Guvernul Filat a căzut din cauza corupţiei şi va rămîne în istorie ca cel mai corupt guvern din istoria ţării. Iar Guvernul Leancă riscă să fie ultimul guvern al Republicii Moldova, deoarece din cauza eurounionismului noi putem pierde definitiv nu doar Transnistria, dar şi Găgăuzia. Vom rămîne o palmă de pămînt pe care o va anexa România.

Un alt moment foarte important la care vreau să vă atrag atenţia este devalorizarea leului. Noi foarte bine înţelegem cine în ţara asta profită pe seama fluctuaţiilor cursului valutar. În doar cîteva săptămîni de speculaţii valutare, unii de la guvernare s-au îmbogăţit cu milioane de euro, iar sute de mii de moldoveni au devenit şi mai săraci decît au fost.

I-am sugerat ieri guvernatorului Băncii Naţionale, domnului Dorin Drăguţan, să-şi depună demisia de onoare, dacă nu este capabil să stabilizeze piaţa valutară. Dumnealui sau nu este profesionist, sau este cumpărat cu tot cu ştampilă.

Din informaţiile mele, se aşteaptă alte manipulări majore pe piaţa valutară, cu consecinţe necunoscute. Aflăm şi din presă, şi din discuţii private că unele bănci sunt supuse atacurilor raider. Cetăţenii sunt îngrijoraţi cu privire la depozitele din bănci, iar guvernatorul nu este în stare să ţină situaţia sub control.

Propun colegilor deputaţi să discutăm demisia guvernatorului Băncii Naţionale, pentru incapacitatea profesională şi crearea unor riscuri de proporţii în sectorul bancar al Republicii Moldova.

Cîteva menţiuni privind integrarea europeană — căluţul vostru electoral din 2009 încoace.

Voi aţi iniţiat o campanie de informare despre beneficiile integrării în UE. Da, există anumite beneficii, dare le sunt foarte relative.

Beneficiile sunt valabile atît timp cît vom păstra condiţiile unor schimburi comerciale asimetrice, aşa cum a fost pînă acum. Dacă însă vom semna acordul de aderare la UE, piaţa noastră va fi pur şi simplu inundată cu produse alimentare şi textile din Europa, iar producătorii autohtoni vor fi striviţi şi vor falimenta cu miile.

Cotele de export a produselor moldoveneşti în UE vor fi plafonate, totodată vom pierde avantajele exportului pe piaţa rusească.

Sute de mii de moldoveni riscă să-şi piardă locurile de muncă bine plătite în Federaţia Rusă, în timp ce în ţările europene creşte şomajul şi sunt votate legi draconice în privinţa imigranţilor.

Peste un milliard şi ceva de dolari vin anual de la muncitorii migranţi din Rusia. Închipuiţi-vă că acest flux de bani va fi brusc intrerupt. Asta va fi o catastrofă financiară la scara întregii societăţi.

Sunt şi alte subiecte sensibile care trebuie discutate şi consultate cu cetăţenii, inclusiv soarta regiunii transnistrene. A vota acordul de aderare la UE fără a ţine cont de aceste realităţi este mai mult decît o eroare politică, este o condamnare a Republici Moldova la o criză social şi teritorială fără precedent.

Noi, socialiştii, vom lupta ca aşa ceva să nu se întîmple. Vreau să vă spun că integrarea europeană este un process reversibil. Liderii ucraineni şi armeni au demonstrat că e reversibil. Noi, în Moldova, tot vom demonstra acest lucru. Iar dacă voi veţi semna acordul parafat la Vilnius, viitoarea guvernare socială va anula aceste semnături. Noi le vom anula.

Sursa: dodon.md

Socialiştii îngrijoraţi de situaţia din sectorul bancar şi pe piaţa valutară O zi, într-o companie plăcută — la Sadova