Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Organizarea unui referendum naţional — soluţia socialiştilor pentru obţinerea unui consens naţional

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 februarie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) insistă ca în cel mai scurt timp să se desfăşoare o şedinţă specială a plenului Parlamentului cu privire la vectorul de dezvoltare şi integrare a Republicii Moldova.

Starea de lucruri actuală nu mai poate fi tolerată, iar deciziile unilaterale ale guvernării acceptate. Urmare a acestei şedinţe trebuie să fie luată decizia de organizare a unui referendum naţional de o importanţă majoră pentru ţară, una fundamentală pentru mulţi ani înainte cu privire la vectorul extern de dezvoltare.

Poporul Republicii Moldova trebuie să decidă în ce direcţie urmează să se dezvolte ţara. Atribuirea acestor competenţe clasei politice au dus deja, şi cu certitudine va duce în continuare la consecinţe negative pentru întreaga societate, dar şi pentru Moldova ca ţară. Un referendum naţional, în privinţa vectorului de dezvoltare şi integrare economică şi politică, ar elimina această tensiune din societate, alimentată în special de guvernarea incompetentă şi iresponsabilă constituită din partidele de dreapta. Acest plebiscit este unica soluţie pentru obţinerea unui consens naţional în Moldova.

PSRM consideră că participarea la referendum va fi una fără precedent în istoria Republicii Moldova, aşa cum s-a întîmplat şi în autonomia Găgăuză recent. Oamenii deja foarte clar ştiu ce îşi doresc şi nici-un fel de manipulare, momeală din partea unor sau altor forţe politice nu poate să-i facă să-şi schimbe părerea.

Socialiştii au pregătit un proiect de hotărîre al Parlamentului privind organizarea referendumului naţional cu privire la vectorul de integrare — Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. PSRM este de părerea că nu există timp şi în acest context reprezentanţii partidului au făcut o adresare către toţi liderii partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a organiza această şedinţă, dar şi pentru a semna şi adopta această hotărîre de parlament în cel mai scurt timp în vederea iniţierii procedurii de referendum.

PSRM este de convingerea că întreaga clasă politică are obligaţia atît morală, cît şi juridică, să se adreseze poporului moldovenesc, care în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova este suveran şi unicul care poate şi trebuie să decidă soarta ţării. Anume din acest considerent PSRM este de părerea că această hotărîre trebuie semnată de toate forţele reprezentate în Parlament şi adoptată de toţi 101 deputaţi, fără frică, sincer în raport cu cetăţenii Republicii Moldova, deopotrivă de cei care pledează pentru integrare europeană, dar şi cei ce pledează pentru integrarea în Uniunea Vamală şi structurile euroasiatice.

Socialiştii pledează pentru integrarea în structurile şi instituţiile din EST, Uniunea Vamală şi ulterior Uniunea Euroasiatică, acest lucru este transcris în toate documentele programatice şi strategice ale Partidului. PSRM va promova această opţiune prin toate căile legale şi este sigur de faptul că majoritatea cetăţenilor RM susţine vectorul estic de dezvoltare a Moldovei. Ţinînd cont de cele expuse, PSRM va califica orice refuz, în special, din partea partidelor de guvernare de organizare a unei şedinţe speciale dar şi de adoptare a hotărîrii cu privire la organizarea referendumului naţional cu privire la vectorul de dezvoltare, drept frica şi lipsa de respect faţă de cea mai mare parte a cetăţenilor ţării. PSRM îndeamnă partidele politice să nu le fie frică de opţiunea pe care o împărtăşesc şi să ceară opinia poporului, referitor la cel mai important subiect pentru ţară şi cetăţeni de la independenţa Moldovei.

Totodată, Socialiştii vor susţine orice iniţiativă, venită şi din partea altor partide parlamentare de organizare a unui referendum la scară naţională pe marginea acestui subiect.

În cazul în care, totuşi, nu va exista în cel mai scurt timp un rezultat pozitiv la solicitările expuse, PSRM va continua să înterprindă toate acţiunile pentru a desfăşura referendumuri în fiecare raion, municipiu şi localitate din Republica Moldova. Consilierii PSRM, dar şi grupurile de iniţiativă deja au înregistrat asemenea iniţiative în majoritatea raioanelor.

În paralel, PSRM va continua campania naţională de promovare a vectorului de integrare în UV şi în acest context socialiştii au un obiectiv de a colecta şi prezenta cel puţin 1.000.000 de semnături, pentru a demonstra că majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova împărtăşesc această opţiune de integrare.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Standardele duble ale demonocraţiei occidentale Mesaj de felicitare al Preşedintelui Partidului Socialiştilor din RM, Igor Dodon, ńu prilejul zilei de 23 februarie — Ziua Aparatorului Patriei!