Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Tăvălugul ucrainean şi securitatea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 februarie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Criza politică din Ucraina a atins proporţiile unei catastrofe umanitare. Nu se va limita totul la zecile de vieţi pierdute de ambele părţi. Răul cel mare pentru Ucraina ar putea abia începe, dacă se va da frâu liber urii şi răzbunării. Republica Moldova este prea aproape de Ucraina ca să nu fie afectată, iar în unele privinţe suntem direct vizaţi.

În legătură cu ceea ce s-a produs şi se poate produce în Ucraina, vreau să atenţionez asupra cîtorva lucruri, concluzii şi constatări.

  1. Iată ce se întîmplă cînd puterea centrală nu ştie să anticipeze şi să tempereze revolta populaţiei. Dacă Victor Ianucovici ar fi organizat un referendum naţional anul trecut, poporul ucrainean s-ar fi exprimat în mod democratic cu privire la politica externă a ţării. În cazul unei parităţi de voturi privind vectorul politicii externe, cetăţenii ar fi văzut care e situaţia generală pe ţară, iar guvernarea ar fi avut toate argumentele politice şi legale pentru a lua decizii concrete, eventual pentru a amîna orice proces de integrare. Dacă ucrainenii organizau un referendum naţional anul trecut, astăzi Ucraina nu ar fi ajuns în pragul unui război civil. Aceasta e o lecţie şi pentru guvernanţii de la Chişinău. Ei procedează aproape la fel ca Ianucovici — merg rigid într-o direcţie fără a consulta poporul prin referendum naţional sau cel puţin prin referendumuri locale şi neglijează potenţialul de revoltă al populaţiei din Republica Moldova.
  2. Ianucovici s-a dovedit a fi un politician slab de fire, care i-a lăsat de izbelişte pe colegii şi susţinătorii săi. El a făcut mai multe greşeli strategice: nu a organizat un referendum naţional, a cedat în faţa ultranaţionaliştilor şi radicalilor, a creat un sistem oligarhic de familie, a dat bir cu fugiţii într-o situaţie critică pentru ţară ş.a.m.d.
  3. Puterea în Ucraina este de facto influentata de unele structuri ultranaţionaliste, care au mesaj şovin şi au aplicat procedee radicale atît în preluarea puterii, cît şi în răzbunarea cu sînge a victimelor de pe Maidan.
  4. Pe tot teritoriul Ucrainei se produc ciocniri pe criterii etnice şi ideologice, există numeroase victime despre care presa nu vorbeşte. Puciul este urmat de o răzbunare în masă, ceea ce ar trebui să îngrijoreze organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului şi pe liderii mondiali. Trebuie oprită catastrofa umanitară din Ucraina.
  5. Urmează să ne exprimăm în mod colectiv şi la nivel de stat dezacordul cu decizia noii majorităţi din Rada ucraineană de a anula dreptul minorităţilor din această ţară de a vorbi liber în limba maternă. Suferă inclusiv minorităţile de moldoveni. Vreau să văd feţele celor din Chişinău care rupeau cămaşa de pe piept pentru victoria Maidanulul. Acum, după ce confraţii noştri moldoveni din Ucraina sunt discriminaţi, prin prima decizie politică a celor de pe Maidan, sunteţi la fel de fericiţi?
  6. Vreau să-i întreb pe susţinătorii de la Chişinău a revoltelor de pe Maidan: Voi ştiţi că cei mai activi şi agresivi pe Maidan au fost combatanţii din organizaţiile ultranaţionaliste UNA UNSO? Voi ştiţi că UNA UNSO au trimis în 1992 două detaşamente la Tiraspol, pentru a lupta pe Nistru împotriva soldaţilor noştri? Voi ştiţi care sunt planurile de mai departe ale UNA UNSO?
  7. Adevărul e că răsturnarea de putere în Ucraina poate afecta grav Republica Moldova. În primul rând, ultranaţionaliştii care au venit la putere în Ucraina sunt cunoscuţi prin pretenţiile lor teritoriale asupra ţării noastre. Deja se aud voci că Transnistria trebuie alipită la Ucraina. Pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu drapelul Ucrainei pe care scrie şi Transnistria. Există pretenţii faţă de alte patru raioane ale Republicii Moldova, populate compact de ucraineni: Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Soroca. Ultranaţionaliştii de la Kiev nu vor avea deloc scrupule în a-şi extinde tehnologiile lor revoluţionare pe teritoriul ţării noastre.
  8. Lovitură dură am putea primi în plan economic. Printre primii care vor suferi vor fi transportatorii şi exportatorii, deoarece fie ne vom ciocni de samavolnicii, fie de nişte reguli care ne vor defavoriza. Criza economică în care alunecă Ucraina va veni ca un tăvălug şi peste Republica Moldova. Nu se ştie care va fi situaţia cu tranzitul gazului pe teritoriul ucrainean.

Există şi alte nuanţe pe care le voi dezvălui mai tîrziu (inclusiv de securitate ecologică, nucleară, teritorială), iar unele dintre aceste nuanţe le veţi înţelege şi singuri, odată cu evoluţia situaţiei din ţara vecină.

Un lucru e clar. Lovitura de stat din Ucraina nu este un motiv de bucurie pentru Republica Moldova. Valul instabilităţii, al urii şi al extremismului din această ţară ne poate acoperi şi pe noi. Sper foarte mult că vom putea rezista şi instituţiile abilitate vor reacţiona prompt la orice provocări şi îşi vor face datoria. Şi sper că şi liderii de la Chişinău vor învăţa lecţia de la Kiev şi vor fi mai înţelepţi şi mai cu picioarele pe pămînt în relaţiile cu populaţia ţării.

Sursa: dodon.md

La Făleşti a fost înregistrat grupul de iniţiativă privind organizarea şi desfăşurarea referendumului local consultativ Igor Dodon lansează o campanie naţională de promovare a identităţii moldoveneşti