Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon lansează o campanie naţională de promovare a identităţii moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 februarie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon a anunţat astăzi câ începînd cu această săptămînă va fi lansată o campanie naţională de promovare a identităţii moldoveneşti. Campania va avea două componente: informarea cetăţenilor în ajunul recensămîntului şi promovarea “Istoriei Moldovei” în diferite instituţii.

Pentru informarea cetăţenilor în ajunul recensămîntului care va fi organizat în această primăvară, activiştii campaniei naţionale “Iubesc Moldova” vor distribui cîteva sute de mii de foi volante cu un mesaj în care se vorbeşte despre identitatea moldovenească a majorităţii populaţiei din Republica Moldova.

“Recensămîntul din această primăvară ne va permite să demonstrăm că avem identitate şi demnitate”, se spune în foaia volantă. De asemenea, se menţionează următoarele:

“Încă pe timpurile lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, în secolul XV, moldovenii s-au format ca popor autentic şi glorios. Iar limba moldovenească este limba istorică a poporului nostru.

Haideţi să arătăm încă o dată lumii întregi şi nouă înşine că avem memorie istorică, ştim cine suntem, ştim de unde venim şi avem voinţa de a ne păstra independenţa şi statalitatea.

Să ţinem minte că suntem «de neamul moldovenilor» (Miron Costin) şi să preţuim «limba noastră moldovenească» (Grigore Ureche). Să respectăm memoria strămoşilor noştri moldoveni şi să păstrăm identitatea noastră moldovenească pentru urmaşi”.

Mesajul din foile volante reprezintă un îndemn pentru cetăţenii Republicii Moldova de a se identifica drept moldoveni la recensămîntul din acest an şi de a avea curajul să declare că vorbesc limba moldovenească.

A doua componentă a campaniei ţine de distribuirea la diferite instituţii a unei cărţi întitulate “Istoria Moldovei”, în care se vor prezenta date istorice, factologie, argumente despre originea poporului nostru, statalitatea moldovenească, locul şi rolul moldovenilor în istorie. Lansarea cărţii şi distribuirea ei va constitui un event separat pentru presă.

Igor Dodon a declarat anterior că “Istoria Moldovei” trebuie să fie obiect de studiu în şcoli şi universităţi, în locul “Istoriei românilor”, care nu este reprezentativă pentru populaţia ţării noastre.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Tăvălugul ucrainean şi securitatea Republicii Moldova Socialiştii cer întoarcerea compensaţiilor nominative pentru persoanele nevoiaşe, indexarea pensiilor cu 20 la sută