Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Campania de promovare a unionismului provoacă apariţia “Sindromului Crimeea” în regiunile din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 martie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În condiţiile actuale, când putem pierde Transnistria, Găgăuzia, când pot apărea focare de revoltă socială la Taraclia, Bălţi, Chişinău, în alte raioane ale ţării, guvernarea face o greşeală foarte mare. Nu mă refer doar la vectorul rigid de integrarea europeană. Mă refer la acceptarea tacită a campaniei de informare la TV şi radio pe care o desfăşoară mişcările unioniste pe teritoriul Republicii Moldova.

Vă amintesc că acum cîteva zile a fost lansată campania “Unirea înseamnă”, prin care, de la radio şi televizor, cetăţenilor noştri li se spun care sunt aşa-numitele avantaje de la Unirea cu România. Această campanie este subversivă pentru statalitatea Republicii Moldova. Ea provoca reacţii în regiuni şi va fi folosită ca justificare pentru mişcările secesioniste.

Se creează impresia că Bucureştiul intenţionat a lansat-o acum, ca să provoace spiritele în unele regiuni ale ţării noastre, să ducă la fragmentarea Moldovei, să ne falimenteze ca stat şi să ne anexeze în cele din urmă.

Eu mă adresez către autorităţile statului şi către instituţiile abilitate. Rog să daţi o apreciere reală situaţiei şi să reacţionaţi adecvat. Campania de promovare a unionismului încalcă grav Constituţia Republicii Moldova, îndeamnă direct la lichidarea statalităţii moldoveneşti şi românizează forţat populaţia majoritară a ţării noastre.

Cer încă o dată de la partidele parlamentare care s-au declarat stataliste — mă refer la PCRM şi PD, să voteze proiectul de lege al socialiştilor care prevede interzicerea oricărei propagande unioniste pe teritoriul Republicii Moldova. În caz contrar, voi considera că aceste partide, cum ar fi PCRM, sunt interesate de provocarea haosului în Republica Moldova, sau, cum ar fi PD, au viziuni unioniste ascunse sau angajamente faţă de Bucureşti.

Noi, socialiştii, vom continua promovarea campaniei noastre, Moldova-moldoveni-moldovenesc, care este în strictă conformitate cu Constituţai ţării şi promovează ideea de statalitate şi identitate moldovenească. Săptămâna viitoare va fi editată şi cartea Istoria Moldovei.

Sursa: dodon.md

Poziţia Partidului Socialistilor faţă de riscurile majore ale Republicii Moldova în actuala conjunctură geopolitică Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională legea ce discriminează maternitatea