Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Băsescu versus socialiştii

|versiune pentru tipar||
PSRM / 22 martie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Preşedintele român Traian Băsescu nu are linişte din cauza socialiştilor.

Acum câteva minute, în cadrul unui discurs oficial, Băsescu a declarat că în Republica Moldova există “riscul” revenirii la guvernare a comuniştilor şi socialiştilor. În aceste predicţii, preşedintele român se bazează pe datele sociologice de care dispune.

De asemenea, preşedintele Băsescu a confirmat că în Republica Moldova există mai mulţi susţinători ai vectorului pro Uniunea Vamală, decît ai vectorului pro Uniunea Europeană.

Am luat act de declaraţiile preşedintelui român. Înţelegem îngrijorarea lui, fiindcă odată cu revenirea socialiştilor în Parlament şi probabil la guvernare, în toamna acestui an, campaniile unioniste şi de românizare abuzivă a moldovenilor se vor curma.

Este important că preşedintele Băsescu, prin propria voce, a recunoscut existenţa unui clivaj geopolitic în rândul moldovenilor. Ar fi cazul ca şi guvernanţii de la Chişinău să înţeleagă că cetăţenii sunt divizaţi în două tabere opozante ideologic şi este foarte şi foarte riscant să se semneze în aceste condiţii vreun acord cu UE, sau să se facă gesturi neprieteneşti în raport cu Federaţia Rusă.

Republica Moldova are în prezent o integritate teritorială fragilă, şi nu doar în cazul Transnistriei. Cel mai indicat ar fi organizarea unui referendum naţional şi apoi instituirea unui moratoriu faţă de orice integrare externă. Înţeleg că domnul Băsescu vrea altceva. Dar interesele statalităţii moldoveneşti diferă cardinal de interesele administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti.

Sursa: dodon.md

Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională legea ce discriminează maternitatea Socialiştii lanseaza campania naţională de popularizare a ideii de integrare în Uniunea Vamală şi vor colecta 1 milion de semnături