Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii lanseaza campania naţională de popularizare a ideii de integrare în Uniunea Vamală şi vor colecta 1 milion de semnături

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 martie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor începe campania naţională de colectare a semnăturilor în favoarea orientării spre Uniunea Vamală a Republicii Moldova. Semnăturile vor fi colectate în corturi special amenajate, dar şi de către grupe mobile în toate raioanele republicii. În paralel, în cadrul campaniei, cetăţenii vor fi informaţi cu privire la avantajele socio-economice ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală.

Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat în cadrul conferinţei de presă că toate semnăturile colectate vor fi prezentate Parlamentului şi Guvernului, ca guvernanţii să se convingă de faptul că o bună parte din populaţia ţării, şi anume cel putin 60% din cei care se prezintă în mod regulat la votare, optează pentru vectorul estic de integrare. Semnăturile vor reprezenta o valoare politică incontestabilă. Ele vor arăta că Moldova are nevoie de Altceva în politica internă şi externă, aşa cum sună şi mesajul campaniei naţionale.

Igor Dodon a mentionat că această campanie naţională are drept scop popularizarea ideii de integrare în Uniunea Vamală în rîndul cetăţenilor. În opinia liderului socialiştilor, restabilirea bunelor relaţii cu Moscova, orientarea spre Uniunea Vamală, organizarea unui referendum naţional pe subiectul vectorului geopolitic extern, iniţierea discuţiilor privind federalizarea Republicii Moldova — toate aceste elemente reprezintă soluţia pentru păstrarea integrităţii teritoriale şi a statalităţii Republicii Moldova. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă cît mai mulţi cetăţeni.

PSRM este ferm convins că situaţia economică şi socială catastrofală în care se află Moldova, poate fi depăpşită doar dacă ţara noastră se va integra în Uniunea Vamală — ceea ce va asigura crearea unor noi locuri de munca, piaţă de desfacere pentru produsele moldovenesti, preţuri reduse la resursele energetice.

Socialiştii, anterior, au propus tuturor partidelor parlamentare să adopte o hotărîre pentru desfăşurarea unui referendum cu privire la vectorul politicii externe. PSRM consideră că acest lucru a fost şi rămîne o necesitate stringentă, pe care orice guvernare este obligată să o realizeze înainte de a desfăşura acţiuni cu caracter integraţionist. Greşelile comise de politicienii ucraineni, care s-au comportat exact ca şi aşa numita “elită politică” de la noi, au demonstrat cetăţenilor ţării vecine, dar şi lumii întregi, cît de scumpe pot fi aceste erori ale politicienilor şi în special cît de mult îi poate costa ignorarea voinţei poporului ei.

Politicienii moldoveni fac aceleaşi greşeli. Refuză organizarea referendumului naţional, au interzis prin legeorganizarea referendumurilor locale iniţiate de socialişti în majoritatea raionelor, au solicitat retragerea imunităţii şi intentarea dosarelor pe numele liderului şi activiştilor de partid pentru existenţa altei opinii de dezvoltare a ţării, celei ce este ca şi a majorităţii populaţiei Moldovei, ceea ce vorbeşte despre frica guvernării faţă de rezultatele acestor referendumuri. Nici cei din Partidul Comuniştilor nu au susţinut iniţiativa socialiştilor de petrecere a referendumurilor locale în mai multe raioane, incercind să manevreze între UE (intergrarea europeana este obiectivul strategic inclus în statutul comunistilor) şi optiunea euroasiatică.

Igor Dodon a făcut trimitere şi la declaraţiile de sîmbătă ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a afirmat că în Republica Moldova există mai mulţi susţinători ai vectorului pro Uniunea Vamală decît ai vectorului pro Uniunea Europeană. Bucureştiul se teme de revenirea comuniştilor împreună cu socialiştii la guvernare în Chişinău, aceste temeri au fost exprimate de Băsescu în discursul său. Aceasta înseamnă că autorităţile de la Bucureşti înţeleg că soluţiile propuse de socialişti înseamnă curmarea visului unionist şi stoparea procesului de românizare abuzivă a moldovenilor.

În opinia socialiştilor, astăzi stoparea procesului de integrare în Uniunea Europeană înseamnă stoparea dezintegrării ţării, înseamnă salvarea Republicii Moldova de la dispariţie.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Băsescu versus socialiştii Socialiştii vor majorarea pensiilor cu 20 la sută