Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii cer Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii modului de calculare a pensiilor de asigurări sociale de stat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 28 martie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

La 19.03.2008, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărîrea nr. 328 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de calculare a pensiilor de asigurări sociale de stat, publicată în Monitorul Oficial nr. 61–62/396 din 25.03.2008.

Sesizarea depusă de socialişti are ca scop eliminarea discripanţelor şi discriminării între persoanele ce s-au pensionat în perioada de pînă la 1 ianuarie 1999 şi după ianuarie 1999. Formula actuală de calcul ale pensiilor de vîrstă, conduce la încălcarea principiului fundamental al egalităţii şi echităţii sociale al cetăţenilor, în aşa mod discriminînd categoriile de cetăţeni ai Republicii Moldova care au activat în diferite perioade de timp.

Igor Dodon, preşedintele PSRM a declarat că diferenţa de pensii pentru persoanele ce s-au pensionat pînă la 1 ianuarie 1999 şi după deseori este foarte mare. Ţinind cont de faptul că pensionarii care au ieşit la pensie pînă la 1 ianuarie 1999 sînt într-o situaţie dezavantajoasă şi foarte precară, iar majorarea preţurilor la toate produsele de prima necesitate în urma fluctuaţiilor de pe piaţa valutară plaseaza această categorie de cetăţeni în incapacitate totală de a-şi procura minimul necesar, fiind la limita cumplită a sărăciei.

Sursa: socialistii.md

Consiliul Republican al PSRM a discutat acţiunile din cadrul campaniei electorale 2014 Socialiştii au participat la acţiunile de înverzire a parcurilor din Chişinău