Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au continuat acţiunile de protest împotriva NATO la Bălţi şi Comrat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 septembrie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a continuat să protesteze împotriva participării reprezentaţilor Moldovei la summitul NATO, precum şi împotriva extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre Est. Astăzi, protestele au avut loc la nordul republicii — la Bălţi, şi la sud — la Comrat.

În timpul mitingului, locuitorii Găgăuziei s-au pronunţat categoric împotriva aprofundării relaţiilor de colaborare dintre Moldova şi NATO şi participarea Moldovei la summitul NATO din Ţara Galilor. La mitingul de la Comrat a participat şi liderul formaţiunii politice, Igor Dodon, care a menţionat că Republica Moldova este un stat neutru şi trebuie să-şi păstreze acest statut pînă în momentul în care cetăţenii vor lua o altă decizie.

“Moldova este o ţară paşnică şi noi nu dorim ca militarii noştri să participe la diferite exerciţii militare în Irak, Siria, Libia sau în altă ţară. Actuala guvernare a adus Moldova pînă la o stare critică şi acum a reluat discuţiile cu NATO. Moldova îşi are propria Constituţie, în care este stipulat clar statutul neutru al statului nostru. Noi dorim să fie respectată legea fundamentală a ţării, iar în Moldova să fie pace”, a declarat Igor Dodon.

La Bălţi, circa o sută de protestatari au trecut în marş prin piaţa din centrul oraşului Bălţi, după care s-au oprit în faţa sediului primăriei locale, unde au organizat un miting şi şi-au expus revendicările. Socialiştii şi bălţenii care s-au alăturat la acţiune au scandat “STOP NATO”, “NU BAZELOR NATO!”, “MOLDOVA — ŢARĂ PAŞNICĂ” etc.

“Un asemenea protest socialiştii au organizat şi ieri, la Chişinău. Sute de oameni au venit la sediul NATO şi la ambasada SUA în Moldova pentru a spune «NU» păpuşarilor actualei guvernări. Pentru a aminti că peste 90 la sută din oameni dezaprobă acţiunile NATO în toată lumea. Actualmente, bugetul militar al SUA se cifrează la peste un trilion de dolari. Sînt nişte sume fantastice, cosmice, folosite pentru războaie în lumea întreagă. Republica Moldova, moldovenii, nu vor să bombardeze pe nimeni. Nu dorim să bombardăm Libia, Siria, Irak, nu dorim să ne transformăm şi noi în nişte traficanţi mondiali de droguri. Nu stăm să ne închinăm în faţa statelor care au metale preţioase. Nu încercăm să le impunem concepţiile noastre militare, să le importăm «democraţie». Noi sîntem cetăţeni ai Republicii Moldova şi sîntem la noi acasă. Noi dorim să avem o Constituţie funcţională. Dacă în Constituţie este scris că sîntem un stat neutru şi nu avem dreptul să aderăm la blocuri militare, aşa trebuie să fie!«, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Consilierul-socialist din Bălţi, Alexandru Nesterovschi, s-a expus categoric împotriva participării militarilor moldoveni la misiunile NATO peste hotare.

»Dorim ca întreaga societate, toţi partenerii noştri internaţionali să ştie că poporul Moldovei se pronunţă pentru un stat neutru, împotriva NATO, împotriva războiului! Articolul 11 al Constituţiei Moldovei prevede următoarele — «Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă» Noi, poporul Moldovei, trebuie să facem tot pentru ca autorităţile noastre să nu uite că sîntem un stat neutru!”, a spus în final socialistul.

Amintim că, în perioada 4–5 septembrie, la Newport (Marea Britanie) are loc summitul NATO la care participă şi Moldova.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au organizat o acţiune de protest sub genericul “Nu ne trebuie NATO” Socialiştii către OSCE: falsificarea alegerilor din anul curent este practic inevitabilă