Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii nu vor participa la şedinţele Parlamentului la care va fi desemnat Guvernul şi cer demisia in-corpore a membrilor Curţii Constituţionale

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 decembrie 2015
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Fracţiunea parlamentară a socialiştilor declară că nu va vota nici un candidat pentru funcţia de prim-ministru, precum şi nu va participa la şedinţele respective ale Parlamentului, dedicînd acest timp întîlnirilor cu cetăţenii în raioanele ţării. Despre aceasta a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon. În acelaşi timp, liderul socialiştilor a criticat decizia de ieri a Curţii Constituţionale, conform căreia preşedintele ţării este forţat să înainteze pentru funcţia de premier un candidat propus de majoritatea parlamentară, alcătuită de Partidul Democrat, şi califică această decizie drept un pas sigur spre uzurparea totală a puterii de stat în ţară.

Potrivit lui Igor Dodon, în ultima perioadă de timp, socialiştii au primit mai multe solicitări de examinare a posibilităţii de a vota pentru Guvernul Ion Sturza, deoarece, în opinia unora, această variantă ar fi “răul cel mai mic”. “I-aş întreba pe oamenii care cred aşa — de ce trebuie să înlocuim un oligarh cu altul? De ce să votăm pentru cel care a declarat deschis că Moldova trebuie să fie lichidată? Domnule Sturza, aţi spus că Moldova este un stat capturat. Doriţi să fiţi prim-ministru într-un astfel de stat? Care vă este interesul? Vreţi să vă satisfaceţi ambiţiile, să deveniţi iarăşi şef?”, a declarat Dodon.

El a ţinut să amintească faptul că, după alegerile parlamentare din luna noiembrie, anul trecut, PSRM nu a votat nici un guvern, mai mult ca atît, a contribuit la demiterea cabinetelor de miniştri. “Nu vom susţine nici un candidat pentru funcţia de prim-ministru — nici pe Sturza, nici pe Plahotniuc, nici pe alţi supuşi ai oligarhilor sau partenerilor occidentali. Optăm doar pentru alegeri parlamentare anticipate. În acest context, Partidul Socialiştilor nu va participa la şedinţele Parlamentului, dedicate alegerii noului Guvern. Noi vom participa doar la şedinţa Parlamentului RM la care vor fi adoptate hotărîrile cu privire la dizolvarea legislativului şi desemnarea datei de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate”, a adăugat liderul socialiştilor.

Igor Dodon a menţionat că, în ziua de 4 ianuarie, pentru care este preconizată şedinţa specială a Parlamentului RM pentru alegerea Guvernului Ion Sturza, deputaţii-socialişti se vor afla alături de protestatarii din Orăşelul Victoriei. Totodată, timpul liber de şedinţele Parlamentului, va fi folosit de socialişti pentru comunicarea cu cetăţenii ţării în raioane.

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale, prin care preşedintele ţării este forţat să înainteze candidatura pentru funcţia de prim-ministru, recomandată de majoritatea parlamentară, a fost calificată de Igor Dodon ca o acţiune de uzurpare a puterii de stat. “La ce bun mai avem nevoie de Parlament, Guvern, Preşedinte, cînd Partidul Democrat îl are într-un buzunar, pe Procurorul General, Corneliu Gurin, iar în celălalt — pe preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase?”, a menţionat Dodon. Preşedintele Partidului Socialiştilor a atenţionat asupra faptul că, în decursul întregului an, Curtea Constituţională a luat mai multe decizii controversate în interesul celor, care au în subordonare această instituţie publică. Drept exemplu, Dodon a indicat asupra adoptării bugetului de stat pe răspunderea Guvernului, ceea ce contravine Constituţiei RM, totuşi o astfel de situaţie a fost acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

În legătură cu comportamentul inadmisibil, în opinia socialiştilor, a CC, PSRM cere demisia in-corpore a tuturor membrilor Curţii Constituţionale.

“Ne dăm seama că nu este o procedură simplă. De aceea am pregătit un proiect de lege, pentru ca demisia CC să aibă loc la iniţiativa a cel puţin 20 de deputaţi în Parlamentului RM, iar demisia să fie aprobată prin decizia majorităţii deputaţilor aleşi”, a specificat Dodon.

Preşedintele PSRM a mai menţionat că formaţiunea pe care o conduce va insista nu doar pe demiterea membrilor CC, ci şi pe tragerea acestora la răspundere penală. “Foarte bine s-au aranjat Tănase şi ceilalţi. Nu mai vorbesc despre faptul că practic toţi sînt cetăţeni ai României. Reiese că aceşti domni sînt mai presus de toţi în această ţară — de deputaţi, prim-ministru şi aşa mai departe. Au vrut — au decis aşa, n-au vrut — au decis altfel. Este un lucru inadmisibil. Din numele Partidului Socialiştilor promit că, mai devreme sau mai tîrziu, judecătorii CC vor purta răspundere penală, alături de alţii, pentru uzurparea puterii de stat în ţară”, a spus în final Igor Dodon.

Sursa: socialistii.md

Declaraţia Comitetului Executiv al PSRM: uzurparea puterii — crimă împotriva poporului fără termen de prescripţie Socialiştii nu au admis alegerea unui alt guvern antisocial