Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Circa 20 mii de cetăţeni au participat la mitingul contra actualei guvernări oligarhice şi în susţinerea alegerilor anticipate, organizat de PSRM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 16 ianuarie 2016 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, în Chişinău, Partidul Socialiştilor din RM a organizat o acţiune de protest de amploare împotriva actualei guvernări, în susţinerea dizolvării Parlamentului şi desfăşurării alegerilor anticipate. La manifestare au participat circa 20 de mii de cetăţeni din toate regiunile ţării. Protestatarii au mărşăluit în două coloane — de la Memorialul Eternitate şi Academia de Ştiinţe, spre scuarul din faţa Parlamentului, unde s-a desfăşurat mitingul de protest.

În cadrul mitingului, liderul Partidului Socialiştilor a ţinut să menţioneze că răbdarea cetăţenilor a ajuns la limită şi doar alegerile anticipate vor putea schimba spre bine situaţia din ţară.

Igor Dodon a subliniat că în aceste zile se decide soarta Republicii Moldova şi trebuie de depus toate eforturile pentru detronarea acestei coaliţii oligarhice. În acest context liderul PSRM şi-a exprimat regretul faţă de faptul că şeful statului l-a înaintat pe reprezentantul aşa-zisei majorităţi parlamentare candidat la funcţia de prim-ministru. “Din raţă mută preşedintele s-a transformat în găină plouată”, a spus Dodon, menţionînd că este necesar de revenit la procedura de impeachment a preşedintelui RM.

În context preşedintele PSRM a menţionat că Partidul Socialiştilor se va adresa la Curtea Constituţională pentru a contesta legitimitatea actulalei guvernări. “Trebuie să facem tot posibilul ca alianţa să nu ajungă pînă la alegerea Guvernului. Cea ce fac ei acum este ilegal. Candidatura premierului trebuia să fie prezentată la 14 ianuarie, iar ieri, pe data de 15 ianuarie, acest termen deja expirase. În acest context noi ne vom adresa la Curtea Constituţională. Dar acum, trebuie să cerem doar un singur lucru — ca presedintele să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului. Trebuie anunţate alegeri anticipate. Alte opţiuni nu există”- a spus liderul PSRM.

Igor Dodon a mai spus că socialiştii vor relua protestele în masă non-stop şi le vor organiza în toate localităţile ţării şi în special în capitală şi în orăşelul Victoriei pînă ce această guvernare nu va cădea. Igor Dodon a reiterat faptul că deputaţii socialişti nu vor participa la şedinţa Parlamentului în cadrul căreia va fi ales Guvernul, dar vor fi prezenţi la protestul de amploare care va fi organizat în faţa Parlamentului în acest timp.

“Ştiu că pe toţi vă doare sufletul pentru ţara noastră, dar din cauza ultimelor evenimentelor, la unii, posibil au apărut dubii dacă vom putea să-i învingem pe aceşti oligarhi? Vreau să vă reamintesc că în ultimul an împreună am făcut progrese importante: împreună am dat jos trei guverne, mai avem cîţiva paşi şi vom dizolva Parlamentul şi vom declanşa alegerile parlamentare anticipate”, a spus Dodon.

Igor Dodon a mai spus că obiectivele Partidului Socialiştilor le va atinge doar prin mijloace paşnice, dar a cerut autorităţilor să nu se joace cu răbdarea poporului.

Liderul fracţiunii PSRM în Parlamentul RM, Zinaida Greceanîi a mulţumit protestatarilor pentru prezenţa la miting şi a declarat că Parlamentul actual ar trebui să demisioneze pentru că nu face faţă responsabilităţilor sale. “Acest Parlament nu şi-a îndeplinit funcţia principală — n-a consolidat societatea. Parlamentul n-a adoptat legi care să asigure bunăstarea poporului. Prin urmare, acest Parlament trebuie să plece. Oamenii trebuie să decidă cine să conducă ţara. Partidul Socialiştilor nu se teme să vină în faţa oamenilor, deoarece ştie cum să facă ordine în Moldova”, — a spus ea.

Greceanîi a declarat că actualii guvernanţi urmăresc doar un singur scop — să-şi umple buzunarele, iar oamenii ar trebui să stopeze acet lucru. “Ei toţi trebuie să plece, iar noi trebuie să ne unim eforturile. Guvernul trebuie să lucreze pentru oameni şi nu pentru propriile buzunare”, a concluzionat preşedintele fracţiunii parlamentare a PSRM.

“Aceşti nemernici nu mai au scăpare şi vor trebui să cedeze aceasă guvernare nu de dragul familiilor lor, ci de dragul poporului Republicii Moldova. Aceşti jonglori politici, jonglori juridici, clovni politici şi hoţi care au furat soarta ţării noastre şi a poporului sunt ca o tumoare pe corpul RM. Trebuie o intervenţie imediată pentru a o elimina şi acestă intervenţie imediată poate fi dor alegerile parlamentare Anticipate. Jos Alianţa!” a declarat liderul fracţiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

Deputatul socialist şi politologul Bogdan Ţîrdea a ţinut să specifice că RM în ultimii 6 ani a fost guvernată de 2 oameni: un hoţ şi un bandit: “Aceşti hoţi au acaparat toate televiziunile, toate ziarele, toate portalurile de internet. Timp de 6 ani televiziunile acestora ne-au oferit o simplă alegere, dacă nu vă place hoţul, alegeţi banditul, iar dacă nu vă place banditul — alegeţi hoţul. Aceşti doi bandiţi şi hoţi nu s-au găndit niciodată la poporul RM. Noi nu vom face alianţă nici cu hoţii contra bandiţilor, nici cu bandiţii contra hoţilor. Noi vom face alianţă doar cu poporul împotriva celor doi. Jos oligarhii!”

În cadrul mitingului din scuarul Parlamentului, au mai luat cuvîntul mai mulţi deputaţi din fracţiunea parlamentară a socialiştilor, consilieri socialişti din CMC, şi reprezentanţi ai PSRM din teritorii, exprimîndu-se pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii nu au admis alegerea unui alt guvern antisocial Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decretul preşedintelui RM de numire a domnului Pavel Filip în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru