Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a depus moţiunea de cenzură contra Guvernului Filip

|versiune pentru tipar||
PSRM / 27 septembrie 2016
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Igor Dodon a depus la Cancelaria Parlamentului moţiunea de cenzură contra Guvernului Filip, iniţiată de socialişti şi semnată de 37 de deputaţi.

Igor Dodon a declarat că, aşa cum a promis cetăţenilor, va folosi toate instrumentale legale de care dispune pentru a împiedica punerea miliardului furat pe umerii cetăţenilor. De aceea, astăzi, fracţiunea PSRM a elaborat moţiunea de cenzură contra Guvernului Filip care a fost susţinută de deputaţii comunişti şi de liberal-democraţi: “Aşa cum am promis astăzi, moţiunea de cenzură a fost depusă. A fost semnată de către deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, a PCRM şi a Partidului Liberal Democrat. În total, sub textul moţiunii sunt 37 de semnături (24 deputaţi socialişti, 5 comunişti şi 8 deputaţi ai fracţiunii PLDM). Sperăm că la aceşti 37 de deputaţi, se vor mai trezi şi se vor alătura şi alţii care acum nu înţeleg ce se întîmplă în ţară. Poate unii din ei vor mai discuta cu oamenii în aceste 3–4 zile, vor mai merge prin teritoriu şi vor vedea că cetăţenii nu sunt de acord cu această lege, şi sunt împotrivă să plătească miliardele furate de guvernare pe parcursul ultimilor ani” a declarat Dodon.

Menţionăm că astăzi, fracţiunea parlamentară a socialiştilor a iniţiat o moţiune de cenzură contra Guvernului Filip ca urmare a deciziei de asumare a răspunderii asupra unui pachet de legi cu privire la punerea pe umerii cetăţenilor a miliardului furat.

Plenului Parlamentului Republicii Moldova
Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova
Domnului Andrian Candu

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova

Motivare

În mai puţin de un an Guvernul investit pe timp de noapte a devenit o ameninţare pentru cetăţenii Republicii Moldova prin politicile pe care le susţine. În loc să schimbe direcţia greşită spre care merge ţara, actualul guvern demonstrează că este un cabinet şantajabil, captiv, care acţionează împotriva intereselor actualei generaţii şi viitoarelor generaţii de cetăţeni.

Din opoziţie, prin înaintarea moţiunilor simple şi celor de cenzură, am atras atenţia asupra înrăutăţirii situaţiei sociale şi economice a ţării. De fiecare dată am constatat că cei de la guvernare nu vor înceta politicile care sărăcesc cetăţenii, care lovesc în economie şi subminează instituţiile statului. Am sperat că cei de la guvernare vor opri îmbogăţirea prin fraudă a clientelei politice. În realitate, frauda continuă. Frauda miliardelor continuă prin angajarea răspunderii guvernului în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015.

Această moţiune de cenzură constată că acest guvern în detrimentul intereselor naţionale a vîndut viitorul acestei ţări şi nu a învăţat nimic din protestele lunii ianuarie, continuînd să ia decizii împotriva cetăţenilor săi, cu o aroganţă care ameninţă statalitatea şi independenţa economică a ţării. S-a angajat răspunderea pe legea pentru redresarea şi rezoluţia băncilor, pe legea privind modificarea şi completarea unor acte legislative, pe legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare. De asemenea s-a angajat răspunderea pe proiectele de modificare a legii bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Fiecare cetăţean aflat în ţară sau peste hotare va plăti de două ori pentru miliardele furate de guvernanţi. Prima dată cetăţeanul a plătit miliardul furat prin preţurile majorate la tarife, servicii şi produse ca şi rezultat al devalorizării valutei naţionale. Din ziua de azi viitoarele generaţii vor achita miliardele furate din sectorul bancar şi dobînzile aferente, în total 21 de miliarde. Dacă anterior banii au fost alocaţi cu o dobîndă de 0,5% anual, atunci rambursarea lor se preconizează cu o dobîndă de 5% anual. Respectiv anual, bugetul de stat va fi sărăcit cu 700 milioane de lei. Iar aceasta înseamnă că medicii şi profesorii nu vor primi salarii majorate, agricultorii nu vor mai primi subvenţii, iar investitorii străini nu vor mai veni să investească într-un stat falimentat de guvernarea coruptă. De fapt, angajarea răspunderii guvernului nu este alt ceva, decît finalizarea unei scheme sofisticate de furt a miliardelor, care a fost începută de guvernul condus de “un simplu prim-ministru” Iurie Leancă. Astfel, cu certitudine putem afirma că guvernul lui Pavel Filip este părtaş la această schemă de “furt al secolului”.

Astăzi, cînd este în plină campanie de alegeri prezidenţiale, guvernarea s-a angajat să mahmurească minţile cetăţeanului de rînd prin expunerea sloganului electoral “împreună suntem mai puternici”. Analizînd faptele reale ale guvernanţilor, cetăţeanul a conchis că cei ce au furat miliardele sunt mai puternici. Slabă este doar economia tării. Dacă să vorbim despre capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi veniturile reale, atestăm o micşorare continuă a veniturilor reale ale populaţiei. Preţurile la mărfurile de primă necesitate au crescut cu 15–20%, la fructe şi legume cu 30–35%, la serviciile comunale cu 15–18%. Ultimele majorări de tarife la energia electrică şi energia termică sunt dovada acestui fenomen. Exporturile în primele şase luni ale anului au scăzut, fiind la nivel de 92,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015. Importurile pentru primele şase luni ale anului au o valoare de 93,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015. Pentru primele şase luni ale anului producţia industrială a scăzut cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. În transporturi se atestă o micşorare a indicatorilor economici cu 11,7%. Salariul real în sectorul bugetar în luna iulie a scăzut cu 1,3%. În luna august 2016, fiind atestată o creştere a preţurilor 3,6% la unele mărfuri de primă necesitate preţurile a crescut substanţial. Astfel preţurile la paste făinoase au crescut cu 11%, la ulei de floarea soarelui şi zahar cu 17%, la roşii cu 61% şi castraveţi cu 29%.

Asumarea răspunderii pe proiectele de modificare a legii bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală a avut doar un scop, tăierea peste 2 miliarde de lei la capitolul social, agricultură şi investiţii în proiecte de infrastructură. A tăiat cu neruşinare din drepturile de asigurări sociale (pensii, alocaţii sociale şi compensaţii pentru păturile social vulnerabile). Se intenţionează să fie tăiate salariile şi aşa mici sub motivaţia că “nu ne putem permite mai mult”, orientînd aceste economii pentru a deservi gaura creată în urma furtului miliardelor.

Analizând cele expuse concluzionăm — Guvernul Filip a demonstrat incapacitatea totală politică şi profesională de a rezolva problemele acumulate şi de a stopa aprofundarea crizei social-economice în ţară, sărăcirea majorităţii absolute a poporului.

Lipsa de profesionalism şi responsabilitate, prejudiciile aduse cetăţenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naţionale, aprofundarea colapsului economic în care se află ţara, creşterea sărăciei şi lipsa de transparenţă în gestionarea problemelor ţării, lipsa perspectivelor de ameliorare a problemelor economice şi sociale ne determină pe semnatarii prezentei moţiuni de cenzură să cerem demiterea guvernului prin vot afirmativ acordat.

Dispozitiv

În această ordine de idei, în baza art. 106 şi 1061 din Constituţia Republicii Moldova, prevederilor art. 116–120 din Regulamentul Parlamentului, depunem moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului în contextul angajării răspunderii în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015, proiectul de lege pentru redresarea şi rezoluţia băncilor, pe proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, pe proiectul de lege cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare, pe proiectele de modificare a legii bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală şi exprimăm neîncrederea în Guvernul Republicii Moldova investit.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au protestat împotriva majorării tarifelor la energia electrică şi termică. Ei au cerut instituirea unui moratoriu şi diminuarea tarifelor Igor Dodon: Decizia de astăzi este ilegală. Contestăm la Curtea Constituţională şi înaintăm o altă moţiune de cenzură