Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Zinaida Greceanîi este preşedinte interimar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 noiembrie 2016
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Igor Dodon a depus astăzi mandatul de membru al Partidului Socialiştilor din RM, iar Zinaida Greceanîi, preşedintele fracţiunii parlamentare a PSRM, a fost aleasă preşedinte interimar al formaţiunii. Declaraţiile respective au fost făcute de Igor Dodon, Preşedintele ales al Republicii Moldova după desfăşurarea şedinţei de astăzi a Consiliului Republican al PSRM.

Igor Dodon a declarat că în cadrul şedinţei Consiliului Republican al PSRM au fost luate cîteva decizii organizatorice importante care sunt dictate şi prevăzute de legislaţia în vigoare.

“Conform prevederilor legale, preşedintele ţării nu poate fi membru de partid, de aceea, pentru examinarea rezultatelor alegerilor şi aprobarea acestora de către Curtea Constituţională, astăzi am luat decizia să depun mandatul de membru al Partidului Socialiştilor şi această decizie a fost aprobată în cadrul şedinţei Consiliului Republican. Tot astăzi a fost luată decizia de convocare a Congresului al XIV-lea extraordinar al formaţiunii în cadrul căruia se va decide alegerea unui nou preşedinte al partidului şi o nouă componenţă a Consiliului Republican”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a menţionat că şedinţa Congresului al XIV-lea va avea loc pe data de 18 decembrie 2016, iar interimatul funcţiei de Preşedinte al PSRM va fi asigurat conform deciziei Executivului Politic şi a Consiliului Republican, de către Zinaida Greceanîi, membru al PSRM şi preşedintele fracţiunii parlamentare a socialiştilor.

Menţionăm că în calitatea sa nouă, Zinaida Greceanîi va efectua în data de 19–20 noiembrie, curent, o vizită de lucru în Serbia pentru a participa la cel de-al III-lea Congres al Mişcării Socialiste din Serbia, cu care PSRM are semnat un Acord de colaborare.

P.S. Conform Articolului 112. al Codului Electoral al RM, preşedintele ţării nu trebuie să fie membru al vreunui partid politic: (2) Pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.

Rezoluţia Consiliului Republican al PSRM

Consiliul Republican al PSRM adresează felicitări membrilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova cu ocazia victoriei candidatului nostru, Igor Dodon, la alegerile prezidenţiale. A învins candidatul care a prezentat un program ce corespunde principiilor fundamentale ale PSRM şi majorităţii poporului moldovenesc: păstrarea statalităţii moldoveneşti şi a statutului de neutralitate al ţării, echitate socială, revenirea la parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, reglementarea conflictului transnistrean în baza unui compromis reciproc acceptabil, protejarea identităţii moldoveneşti şi a valorilor tradiţionale ortodoxe.

Această victorie este cea mai mare realizare a Partidului Socialiştilor din toată istoria partidului. Candidatul din partea PSRM, Igor Dodon, a reuşit să acumuleze în scrutin 835 mii de voturi ale alegătorilor — un număr record de voturi pentru un candidat al forţelor de stînga din întreaga istorie a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Moldova.

Consiliul Republican al PSRM aduce mulţumiri tuturor conducătorilor organizaţiilor raionale şi locale, membrilor şi activiştilor Partidului Socialiştilor pentru munca asiduă în perioada campaniei electorale. Datorită acestui efort, am reuşit să convingem majoritatea cetăţenilor Moldovei că Igor Dodon este singurul candidat al tuturor forţelor de opoziţie, că abilităţile sale profesionale, experienţa de muncă şi calităţile personale sînt cele mai potrivite pentru activitatea în funcţia de Preşedinte al ţării. Am reuşit să convingem majoritatea cetăţenilor ţării de necesitatea de a sprijini valorile şi idealurile care sînt promovate de Partidul Socialiştilor.

Consiliul Republican al PSRM exprimă recunoştinţă tuturor partidelor politice şi forţelor obşteşti care au sprijinit candidatul nostru la funcţia de Preşedinte al ţării. Condamnăm practica represiunilor politice din partea regimului de la guvernare împotriva membrilor “Partidului Nostru” şi a altor aliaţi de-ai noştri din opoziţia unită. Considerăm formaţiunea politică “Partidul Nostru” ca fiind un potenţial partener de coaliţie în viitorul Parlament al ţării.

Consiliului Republican al PSRM, consideră că noul Preşedinte al RM, Igor Dodon, ales prin vot direct, trebuie să fie un Preşedinte al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa lor politică. Sîntem convinşi că noul Preşedinte va fi garant al respectării principiilor constituţionale de independenţă, neutralitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova, de apărare a drepturilor şi libertăţilor fiecărui cetăţean, indiferent de apartenenţa etnică. Avem speranţa că Preşedintele va implementa în mod consecvent programul său electoral, susţinut de majoritatea cetăţenilor Moldovei. În toate aceste activităţi, PSRM va acorda Preşedintelui, Igor Dodon, susţinere deplină, atît în cadrul Parlamentului, cît şi în afara acestuia.

Consiliul Republican al PSRM reiterează faptul că Partidului Socialiştilor nu va face nicio înţelegere sau coaliţie politică cu partidele controlate de oligarhi, şi anume de Vlad Plahotniuc, sau oricare altă colaborare cu aceste formaţiuni.

Consiliul Republican al PSRM îşi pune drept obiectiv de bază — dizolvarea Parlamentului şi declararea alegerilor parlamentare anticipate. Realizarea tuturor obiectivelor din programul PSRM este posibilă doar cu o nouă componenţă a Parlamentului şi cu un Guvern nou al ţării.

Consiliul Republican al PSRM cheamă toate forţele de opoziţie să se alăture la lupta Partidului Socialiştilor pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi eliberarea Moldovei de regimul criminal-oligarhic.

Sursa: psrm.md

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova referitor la continuarea represiunilor politice din partea regimului de la guvernare Socialiştii vor vota pentru transferul competenţei de numire a Procurorului General către Preşedintele ţării