Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii vor vota pentru transferul competenţei de numire a Procurorului General către Preşedintele ţării

|versiune pentru tipar||
PSRM / 23 noiembrie 2016
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Preşedintele ţării.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că cel mai probabil, la şedinţa Parlamentului din această săptămână va fi înaintată iniţiativa de modificare a Constituţiei potrivit căreia Preşedintele ţării să numească Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor în baza unui concurs public.

Igor Dodon, preşedintele ales al RM, membrul fracţiunii parlamentare a PSRM a menţionat că fracţiunea PSRM în Parlamentul Republicii Moldova insistă asupra aprobării acestei iniţiative. “Ne-am asumat un angajament public de modificare a Constituţiei, şi noi credem că este singura cale posibilă de schimbare a situaţiei din acest domeniu total politizat şi de lansare a unor reforme radicale în domeniul respectiv. Procurorul general numit de Preşedintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos şi independent de sistemul oligarhic şi de tranzacţiile interpartinice. El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la «furtul secolului», jaful de la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor şi granturilor în proporţii deosebit de mari, precum şi alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar şi a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independenţe reale a sistemului judecătoresc şi ocrotirii ordinii de drept din ţară”, a concluzionat Dodon.

Sursa: psrm.md

Zinaida Greceanîi este preşedinte interimar al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova PSRM este împotriva deschiderii oficiului NATO în Republica Moldova