Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 februarie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, ONU marchează Ziua Mondială a Justiţiei Sociale. În fiecare an, statele-membre ale ONU organizează la nivel naţional acţiuni orientate spre consolidarea justiţiei sociale în societate.

În opinia organizatorilor, celebrarea acestei zile la nivel internaţional are menirea să contribuie la eradicarea sărăciei, la ocuparea plenară a forţei de muncă şi asigurarea tuturor angajaţilor cu locuri de muncă decente, la eliminarea barierelor pentru persoanele cu nevoi speciale.

Din păcate, Guvernul Moldovei a ignorat din nou această zi care oferă prilejul de a discuta subiecte ce ţin de eradicarea sărăciei în ţara noastră.

Societatea noastră trăieşte în condiţiile unei injustiţii sociale flagrante. Anual, creşte decalajul între cei bogaţi şi cei săraci.

Circa 1 milion de oameni trăiesc sub pragul sărăciei, neavînd posibilitatea de a-şi cumpăra strictul necesar — mîncare şi medicamente. Cu regularitate cresc tarifele la serviciile comunale. În ţară se intensifică şomajul.

Aproximativ un milion din compatrioţii noştri sînt nevoiţi să-şi cîştige existenţa în afara ţării, lăsîndu-şi apropiaţii fără grija cuvenită. Copiii, părinţii cărora sînt în viaţă, se transformă în orfani sociali.

Este o situaţie care nu poate fi calificată altfel decît genocid social. Prin asemenea acţiuni sînt încălcate mai multe articole ale Constituţiei Republicii Moldova — dreptul la viaţă (art. 24), dreptul la protecţia sănătăţii (art. 36), dreptul la muncă şi la protecţia muncii (art. 43), dreptul la asistenţă şi protecţie socială (art. 47), protecţia familiei şi a copiilor-orfani (art. 49), protecţia persoanelor cu dizabilităţi (art. 51).

În această situaţie, Guvernul a mai comis un act cinic — a pus pe umerii cetăţenilor ţării răspunderea pentru recuperarea miliardului furat.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cere Guvernului Moldovei luarea unor măsuri eficiente pentru asigurarea protecţiei sociale a cetăţenilor Moldovei.

Insistăm pe anularea legii criminale privind transformarea banilor furaţi în datorie publică.

Vom insista pe majorarea pensiilor de cel puţin 2 ori pe an. Pensia nu este o pomană. Ea trebuie să asigure o bătrîneţe decentă.

Există mai multe soluţii care ar putea contribui la sporirea nivelului de trai al fiecărui cetăţean din ţara noastră. Şi aceste soluţii sînt bazate exclusiv pe principiile justiţiei sociale, eliminării inegalităţii sociale şi integrării sociale a fiecărui cetăţean.

Poziţia noastră rămîne neschimbată. În condiţiile actuale, cînd majoritatea parlamentară este controlată de un singur partid, este imposibil să faci schimbări semnificative şi transformări pozitive în ţară.

Iată de ce, făcînd uz de toate modalităţile legale, vom insista pe organizarea alegerilor anticipate, în rezultatul cărora va fi constituit un Guvern al poporului.

Poporul ţării noastre merită un trai decent. Şi noi vom depune toate eforturile ca în societatea noastră să domine justiţia socială.

Sursa: psrm.md

Zinaida Greceanîi a făcut publice priorităţile activităţii PSRM pentru anul 2017 Fracţiunea PSRM face tot posibilul pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE