Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a prezentat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 28 februarie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a lansat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituţiei astfel ca şeful statului să poată dizolva Parlamentul.

Dodon a declarat: alesul poporului are suficientă legitimitate pentru a insista pe mai multe proiecte pe care le cer cetăţenii Republicii Moldova. În acelaşi timp, el a menţionat că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova cred că guvernul conduce ţara noastră într-o direcţie greşită, iar o cale de ieşire din această situaţie sunt alegerile anticipate.

La această etapă, Constituţia presupune doar două cazuri de dizolvare a Parlamentului şi de iniţiere a alegerilor anticipate. Astfel, astăzi Preşedintele Republicii Moldova vine cu un proiect de lege de modificare a Constituţiei şi propune alte 5 temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului.

Astfel, Preşedintele a primit instrumente eficiente de control asupra activităţii Parlamentului şi invers, aceste modificări vor aduce un echilibru între puterea legislativă, parlamentară, pe de o parte, şi instituţia prezidenţială pe de altă parte — a declarat Igor Dodon.

Astfel, şeful statului a luat iniţiativa de a modifica articolul 85 din Constituţia Republicii Moldova şi introducerea altor cazuri de dizolvare a Parlamentului, pe lângă cele care sunt deja incluse în acest articol:

După consultarea fracţiunilor parlamentare. Mecanism întâlnit în Republica Franceză, care asigură colaborarea între puterea legislativă şi cea executivă.

  1. Parlamentul nu a implementat, în termen de 12 luni, voinţa poporului exprimată prin referendumul consultativ. Suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. Or, efectele referendumului consultativ nu pot fi negate de legislativ, care trebuie să aibă obligaţia implementării lor. Vedeţi de exemplu practica Curţii Constituţionale a României.
  2. Referendumul republican privind demiterea Preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională. Amendamentul propus se bazează pe sugestiile Curţii Constituţionale, avizele Comisiei de la Veneţia şi practica europeană. O astfel de prevedere constituţională există în Slovacia şi Austria, ambele republici parlamentare.
  3. Parlamentul nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de 2 luni de la începutul exerciţiului financiar. Este inacceptabilă admiterea unor situaţii în care Parlamentul nu reuşeşte, din lipsă de înţelegere politică să adopte în termen legal Legea bugetului de stat. În urma analizei procesului de adoptare de către Parlament a legilor bugetului anual pentru ultimii 7 ani se constată că acestea au fost adoptate cu mari întîrzieri în raport cu începutul exerciţiului financiar anual.Constituţiile Estoniei şi Ungariei conţin asemenea temeiuri de dizolvare a legislativului.
  4. Dizolvarea Parlamentului prin referendum, iniţiat de Preşedintele Ţării.Astăzi, Constituţia Republicii Moldova nu conţine prevederi exprese care ar permite poporului să sancţioneze Parlamentul pentru încălcarea obligaţiilor sale de a reprezenta şi realiza interesul acestui popor. O astfel de practică există în Estonia.

Intenţionez să solicit de la deputaţi susţinerea acestui proiect până pe data de 24 martie. Avem nevoie de 34 de semnături. În caz că până pe data de 24 martie nu vor fi acumulate o treime din semnăturile deputaţilor, atunci îmi rezerv dreptul să realizez această iniţiativă prin colectarea semnăturilor şi prin iniţiativă populară. Vreau să reiterez faptul, că Preşedintele Republicii Moldova care are legitimitate în urma alegerii directe de către cetăţenii ţării trebuie să aibă posibilitatea în anumite cazuri să dizolve Parlamentul — a declarat Igor Dodon.

Sursa: psrm.md

Fracţiunea parlamentară a PSRM a înaintat, în Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii Socialiştii susţin pe deplin iniţiativa Preşedintelui de modificare a Constituţiei RM