Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea parlamentară a PSRM a înaintat, în Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 februarie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a înaintat o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, în legătură cu majorarea tarifelor la serviciile medicale.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco a declarat în cadrul şedinţei Parlamentului, că majorarea tarifelor la serviciile medicale, este una dintre cele mai importante probleme după furtul miliardelor.

“Pe fondul creşterii preţurilor la scară largă, pe fondul morbidităţii ridicate şi a faptului că în spitale s-a redus numărul de locuri şi se planifică eliminarea unui număr de spitale, poliţa de asigurare medicală are o funcţionalitate foarte scăzută, iar cetăţenii sunt forţaţi, în spitale să cumpere de sine stătător aproape totul, inclusiv medicamente — pe acest fundal, guvernul majorează de 4–5 ori serviciile medicale”, a declarat deputatul.

El a adus câteva exemple referitoare la majorarea costului serviciilor medicale. În special, consultaţia la stomatolog a crescut de 5 ori — de la 21 la 107 lei.

“Nu există nici o explicaţie logică, pe baza cărora au fost majorate tarifele, — a subliniat Vladimir Odnostalco. De aceea, noi, Partidul Socialiştilor, înaintăm o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, care este în primul rând responsabil pentru cele întâmplate”.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii va fi dezbătută în decurs de 14 zile.

Sursa: psrm.md

Domnului Andrian CANDU,
Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Moţiune simplă
asupra politicii interne în domeniul sănătăţii realizate de Ministrul Sănătăţii, doamna Ruxanda Glavan

Prin prezenta, deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova şi articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova aprobat prin Legea nr. 797-XIII din 02 aprilie 1996, înaintează moţiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătăţii.

Motivarea

Obiectul prezentei moţiuni simple îl constituie situaţia dezastruoasă în care se află în acest moment sistemul de sănătate a populaţiei din Republica Moldova. Realitatea arată că astăzi, în Republica Moldova înregistrăm cel mai mare nivel al bolilor şi deceselor din Europa. Conform evaluărilor Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, Republica Moldova se află pe primul loc la:

Situaţia din sistemul naţional de sănătate reflectă discrepanţa uriaşă dintre promisiunile electorale şi programul de guvernare ale actualei majorităţi, pe de o parte, şi acţiunea reală şi rezultatele concrete, de cealaltă parte. Guvernul este direct responsabil de promovarea unei politici echilibrate în domeniul sănătăţii publici şi este obligat să aloce anual resurse suficiente de la bugetul de stat în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, promovării şi asigurării sănătăţii populaţiei. În realitate Guvernul, prin acţiunile sale a limitat accesul populaţiei la serviciile medicale. Cel mai mare impact a avut acţiunea de majorare a tarifelor pentru serviciile medico-sanitare, intrată în vigoare în februarie 2017. Astfel, la propunerea Ministrului Sănătăţii, Guvernul a operat modificări în Hotărîrea Guvernului nr. 1020 din 29 decembrie 2011 cu privire la tarifele pentru servicii medico-sanitare.

În conformitate cu modificările adoptate, serviciile medicale prestate de instituţiile medicale din Republica Moldova s-au majorat de cîteva ori. Scumpirea serviciilor medicale va fi resimţită în special de persoanele care din varii motive nu deţin poliţa de asigurare medicală şi care pentru zi pat vor trebui să achite între 209 şi 1000 lei, în dependenţă de secţia în care a fost internat, comparativ cu 144 şi 533 lei. Îndepărtarea amigdalelor va costa 1007 lei comparativ cu 82 lei achitaţi pînă în februarie anul curent.

Deşi cazuistica de îmbolnăvire a femeilor cu cancer mamar este în permanenţă creştere, tarifele pentru intervenţia de îndepărtare a sînului afectat de tumori maligne au crescut până aproape de 2000 lei în loc de 500 lei, iar o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice costă 4600 lei în loc de 299 lei. Pentru o simplă consultaţie a medicului stomatolog, pacienţii vor achita între 107 şi 150 lei în loc de 18–29 lei.

Nu există nici o garanţie că majorarea tarifelor pentru serviciile medicale vor duce la sporirea calităţii asistenţei medicale acordate şi la îmbunătăţirea condiţiilor de tratament şi reabilitare, dimpotrivă, pacienţii nu vor apela la servicii medicale şi există riscul ca pacienţii să se trateze la domiciliu din diverse metode netradiţionale care vor spori gradul de îmbolnăviri. Pe de altă parte, unii pacienţi vor apela la serviciile instituţiilor medicale private şi nu la cele statale, deoarece condiţiile de tratament diferă considerabil.

În opinia experţilor Centrului naţional anticorupţie, majorarea tarifelor este excesivă şi neargumentată, circumstanţa care ar limita accesul populaţiei la serviciile medico-sanitare calificate1. Modificările operate în Hotărîrea Guvernului contravin Constituţiei care garantează dreptul la ocrotirea sănătăţii cetăţenilor statului şi asigurarea unui minim gratuit al asigurării medicale oferite de stat.

Ombudsmanul, care asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, la fel susţine că scumpirea serviciilor medicale va afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătăţii nu doar a persanelor care nu deţin poliţa de asigurare medicală, dar şi a deţinătorilor de poliţă, deoarece au fost majorate esenţial şi tarifele la servicii medicale, investigaţii medicale care nu sunt acoperite de Programul unică de asigurări medicale. În opinia Avocatului Poporului, asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru populaţia Republicii Moldova, reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidităţii şi mortalităţii.

Astfel, cum reiese şi din normele constituţionale şi cele stabilite în Regulamentul Parlamentului, moţiunea simplă nu este altceva decât un instrument important al controlului Parlamentului exercitat asupra Guvernului.

Prin înaintarea acestei moţiuni simple ne exprimăm poziţia faţă de fărădelegile admise de Guvern în raport cu populaţia care a mai rămas să locuiască în Republica Moldova. Adaptarea preţurilor la realităţile de ultimă oră sunt imperios de necesare, cu toate acestea măsurile întreprinse de Guvern şi ministerul de resort — Ministerul Sănătăţii, trebuie aplicate încât să nu afecteze realizarea drepturilor persoanelor la servicii medicale. Concluzionând asupra celor prezentate, ajungem la idee că tot ceea ce se întâmplă cu sănătatea populaţiei reprezintă, din nefericire, un program lent de distrugere a acestui serviciu.

Dispozitivul

Avînd în vedere motivaţia expusă supra care demonstrează încălcarea evidentă a drepturilor omului, deputaţii semnatari ai prezentei moţiuni simple, formulată în conformitate cu prevederile Constituţiei şi articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului aprobat prin Legea nr. 797-XIII din 02 aprilie 1996, solicităm, în mod de urgenţă:

Sursa: parlament.md

Fracţiunea PSRM face tot posibilul pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE Igor Dodon a prezentat un proiect de lege cu privire la modificarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului