Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM respinge categoric iniţiativa PDM privind sistemul electoral uninominal

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 martie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se pronunţă împotriva iniţiativei PDM privind trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare.

În opinia socialiştilor, la momentul actual, alegerile pe circumscripţii uninominale vor conduce la trecerea Parlamentului sub controlul total al regimului de la guvernare. Plus la aceasta, sistemul de revocare al deputaţilor, pe lîngă avantaje, are şi lacune — oricare deputat, care a devenit indezirabil pentru regimul de la guvernare, poate fi lipsit de mandat.

PSRM sprijină poziţia Preşedintelui RM, Igor Dodon, privind inadmisibilitatea trecerii la sistemul uninominal.

Totodată, socialiştii cred că actualul sistem necesită mai multe reforme şi schimbări profunde, în primul rînd în ceea ce ţine de asigurarea accesului la exercitarea dreptului constituţional de participare la alegeri pentru cetăţenii ţării noastre, care locuiesc în Transnistria şi peste hotare.

PSRM susţine poziţia şefului statului în această privinţă, făcînd trimitere la multiplele apeluri pe care le-a făcut formaţiunea anterior de la tribuna parlamentară, prin care a cerut autorităţilor majorarea numărului secţiilor de votare în Transnistria şi în afara ţării.

Totodată, socialiştii susţin iniţiativa şefului statului de reducere a numărului de deputaţi de la 101 la 71, remarcînd că acest subiect a fost abordată de cetăţeni în cadrul mai multor întîlniri cu deputaţii şi consilierii, în întreaga ţară.

Trecerea la sistemul electoral uninominal pune în pericol institutul de partide şi cel al parlamentarismului în Republica Moldova, existent din ziua proclamării Independenţei.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor face apel către deputaţi să nu sprijine această iniţiativă şi să utilizeze toate resursele informaţionale, umane şi organizatorice pentru a informa cetăţenii Republicii Moldova despre pericolele şi riscurile pe care le conţine aceasta.

Sursa: psrm.md

Preşedintele PSRM a făcut rezumatul zilei de Informare Politică a Cetăţenilor Fracţiunea PSRM a anunţat că este gata să se consulte cu cetăţenii