Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii iniţiază un referendum pentru demiterea primarului general al Chişinăului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 14 martie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

“Primarul general al Chişinăului va fi demis”, — despre acest lucru a declarat la briefingul de astăzi, şeful fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban. Potrivit lui, în scurt timp va fi creat un grup de iniţiativă, care se va ocupa de organizarea unui referendum cu privire la demisia lui Dorin Chirtoacă.

Şeful fracţiunii PSRM a menţionat că astăzi oraşul se sufocă de ignoranţă, incompetenţă şi indiferenţă. Investitorii nu vor să lucreze aici, pentru că în capitală este larg răspândită corupţia şi cumătrismul.

În funcţiile cheie se află liberalii, întreprinderile municipale sunt gestionate tot de liberali. Guvernul liberal a condus la faptul că oraşul nu mai arată ca o capitală, Chişinăul este în proces de catastrofă ecologică.

Ion Ceban a menţionat că toate proiectele sunt puse în aplicare cu întârziere şi necalitativ. El a adus ca exemplu proiectul aprobat acum un an, privind punerea în aplicare în Primărie a sistemului electronic de votare. Cu toate acestea, proiectul nu a fost încă realizat.

Şeful fracţiunii PSRM a reamintit că anul trecut, socialiştii au iniţiat deja un referendum cu privire la demisia lui Dorin Chirtoacă, dar care a fost blocat în instanţele de judecată. Ion Ceban a spus că, în această privinţă este pregătită o cerere pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

“Acest lucru poate dura, dar noi suntem încrezători că vom primi o decizie favorabilă” — a declarat socialistul.

Cu toate acestea, oraşul nu poate să aştepte, aşa că socialiştii au actualizat iniţiativa lor, cu toate argumentele în favoarea demisiei primarului general al Chişinăului.

“Am adăugat mai multe secţiuni, inclusiv rezultatele controalelor autorităţilor de reglementare. În cel mai scurt timp vom crea un grup de iniţiativă, care va iniţia procedura de referendum”, — a menţionat Ion Ceban.

El a făcut apel la reprezentanţii sistemului judiciar moldovenesc: “Voi la fel mergeţi pe aceste străzi şi trotuare, copiii voştri se plimbă în aceste parcuri murdare. Vă îndemn să nu căutăm factorul politic în această iniţiativă «.

»Sunt încrezător că instanţele noastre nu vor călca pe aceleaşi greble. Dreptul la referendum este dreptul fundamental al fiecărui chişinăuian” — a subliniat consilierul.

Ion Ceban a adăugat că toate documentele pentru organizarea unui referendum sunt gata: “Eu promit că în acest an, Dorin Chirtoacă va fi demis. Iar în anul viitor în municipiul Chişinău se vor organiza alegeri, ca cetăţenii să-şi aleagă primarul pe care îl vor, care va contribui la dezvoltarea capitalei noastre.”

Sursa: psrm.md

Fracţiunea PSRM a anunţat că este gata să se consulte cu cetăţenii Socialiştii au propus indexarea pensiilor de două ori pe an şi anularea majorării vârstei de pensionare