Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au propus indexarea pensiilor de două ori pe an şi anularea majorării vârstei de pensionare

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 martie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Propunerile Partidului Socialiştilor, privind modificarea legislaţiei în domeniul pensiilor, au fost prezentate astăzi la o conferinţă de presă susţinută de deputaţii fracţiunii parlamentare ai PSRM.

Partidul Socialiştilor, se opune categoric, împotriva reformei antisociale de pensii, adoptată în grabă în Republica Moldova. Această reformă este un genocid social, pentru că are ca scop exterminarea persoanelor în etate.

PSRM insistă asupra anulării procesului de majorare a vârstei de pensionare în Republica Moldova, lansat în ianuarie 2017. Din cauza scăderii duratei de viaţă, în condiţiile economice nefavorabile din prezent, cetăţenii moldoveni, pur şi simplu nu vor ajunge până la vârsta de pensionare.

Conform statisticilor, în Republica Moldova, durata medie de viaţă este de 71,5 ani, pe când bărbaţii în mediu, trăiesc până la vârsta de 67,5 ani, iar în mediul rural cu patru ani mai puţin, adică exact până la 63 de ani.

PSRM consideră că, înainte de a majora vârsta de pensionare, guvernul trebuie să asigure, în primul rând, condiţii pentru crearea a noi locuri de muncă în ţară, creşterea salariilor, creşterea nivelului şi duratei vieţii în Republica Moldova.

Partidul Socialiştilor, propune indexarea pensiilor de două ori pe an, la o indexare anuală totală de 20 la sută.

Socialiştii propun, de asemenea: 1) pensia minimă să nu fie mai mică decât nivelul de subzistenţă; 2) să recalculeze pensiile pentru persoanele care s-au pensionat până în anul 1999; 3) să recalculeze pensiile pentru pensionarii care lucrează dar care au ieşit la pensie pînă la 1 ianuarie 2017.

Motivul pentru care deputaţii socialişti au susţinut această conferinţă de presă, a devenit indexarea pensiilor de la 1 aprilie.

“La 1 aprilie va avea loc o altă indexare sărăcăcioasă, o altă bătaie de joc de pensionari. Guvernul a anunţat că indexarea va fi de 6,4%, în timp ce preţurile pentru serviciile medicale s-au majorat, iar preţurile la produsele alimentare cresc în mod constant. 90% din pensionarii noştri trăiesc sub pragul sărăciei şi nu îşi pot permite nici măcar strictul necesar. Astăzi, guvernul îi lasă pe pensionari să moară de foame, îi este mai uşor să scape de ei, decât să-i ajute”, — a declarat deputatul Vladimir Odnostalco.

Deputatul a amintit, că noua schemă de indexare a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Potrivit estimărilor experţilor, această schemă “economiseşte” guvernului pe pensionari, circa 200 de milioane de lei pe an.

Cu toate acestea, unele categorii de pensionari — foşti judecători, procurori, membri ai guvernului vor primi o sumă indexată care depăşeşte valoarea pensiei majorităţii absolute a pensionarilor.

Deputatul Vlad Batrîncea a adus un exemplu concret: “80–90% dintre pensionarii din ţară, pe 1 aprilie vor primi adaos la pensie câte 40–50 de lei. Iar un singur pensionar Timofti, care are o pensie de 15 mii de lei, va primi în plus, o mie de lei. Judecătorii şi procurorii vor avea un adaos de 600–800 lei pe lună. Ca urmare, cei săraci vor deveni şi mai săraci, iar cei bogaţi şi mai bogaţi”.

Deputatul Victor Sorocean a expus calcule, potrivit cărora, din 690 de mii de pensionari din Moldova, 660 mii trăiesc cu o pensie, care este mai mică decât nivelul de existenţă în ţară. Astăzi, nivelul minim de subzistenţă este de 1113 lei, iar pensia este de 1278. Deputatul a numit această situaţie, un genocid.

El a menţionat că dezvoltarea iniţiativei proiectului de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an — în aprilie şi octombrie, în general, nu mai puţin de 20%, aparţine Preşedintelui Republicii Moldova.

Sursa: psrm.md

Socialiştii iniţiază un referendum pentru demiterea primarului general al Chişinăului Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova privind deciziile cu tentă unionistă ale puterii politice din România