Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova privind deciziile cu tentă unionistă ale puterii politice din România

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 martie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Constatăm cu îngrijorare, că decidenţii politici de la Bucureşti nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă şi o viitoare anexă teritorială la România Mare. Decizia Parlamentului României de a vota ziua de 27 martie — ziua anexării Basarabiei la România — zi naţională, e o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat.

De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaţionale, culturale, propagandistice, mediatice ş.a. să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar ţara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România.

Asemenea declaraţii au fost lansate la cel mai înalt nivel politic, de preşedinţi, prim-miniştri, deputaţi. În pofida faptului că diferite formaţiuni politice moldoveneşti au atenţionat colegii din România să-şi tempereze ambiţiile şi să nu afişeze pretenţii teritoriale, lucrurile practic nu s-au schimbat.

Amintim că şeful statului Igor Dodon, atunci când era preşedinte al PSRM, i-a adresat o scrisoare preşedintelui României, domnului Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acţiunile şi declaraţiile unioniste, însă nu a primit nici asemenea asigurări, nici măcar un răspuns coerent. E o dovadă că nu se doreşte renunţarea la ideea unirii, a anexării Republicii Moldova.

Le amintim deputaţilor şi politicienilor români, că isteria unionistă a fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990. Şi problema Transnistreană, şi problema Găgăuză au apărut pe fundalul declaraţiilor unioniste şi xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chişinău şi Bucureşti.

Bucureştiul nu înţelege că provoacă spiritele în Moldova? Sau o face intenţionat? Din cauza promovării unionismului, relaţiile moldo-române vor avea numai de suferit, deşi ar fi fost bine ca între două state vecine să existe înţelegere şi respect reciproc.

Cu părere de rău, atît timp cît ni se va impune ideea unirii, care distruge statalitatea moldovenească, o asemenea înţelegere nu poate fi asigurată, din vina României.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au propus indexarea pensiilor de două ori pe an şi anularea majorării vârstei de pensionare Deputaţii PSRM au contestat la Curtea Constituţională decizia guvernului de a majora tarifele la serviciile medicale