Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM s-a expus împotriva anulării imunităţii deputaţilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 martie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 30 aprilie, majoritatea parlamentară a aprobat în primă lectură proiectul de lege cu privire la retragerea imunităţii deputaţilor.

Partidul Socialiştilor s-a expus categoric împotriva adoptării acestei legi, prezentată de deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu.

Potrivit socialiştilor, în condiţiile unei justiţii paralizate, această lege vine ca o presiune faţă de fiecare dintre deputaţii din opoziţie

“Avem cazul primarului din Basarabeasca care a fost arestat doar pentru faptul că s-a autosesizat unei petiţii a unui cetăţean, lucru care de fapt nici nu ţine de competenţa primarului. În cazul deputaţilor, intuiesc că astfel de lucruri se pot întîmpla cu oricare dintre noi. Printr-un oarecare pretext, orice deputat poate fi reţinut, percheziţionat şi arestat” — a declarat deputatul Vasile Bolea.

Potrivit lui, imunitatea parlamentară este o garanţie faţă de abuzurile guvernării. Iar dacă să-i echivalăm pe toţi în faţa legii, atunci ar trebui să fie lipsiţi de imunitate judecătorii şi conducătorii Băncii Naţionale a Moldovei, care au permis “furtul secolului”, consideră socialistul.

Poziţia fracţiunii PSRM, în timpul dezbaterii acestui proiect de lege, a fost prezentată de Preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Vladimir Ţurcan.

El a menţionat că, socialiştii nu vor vota acest proiect de lege pentru că nu doresc să participe într-un spectacol foarte prost. “Vom expedia acest proiect Comisiei de la Veneţia şi vom vedea ce răspuns veţi primi”.

De asemenea, Vladimir Ţurcan a menţionat că socialiştii nu vor vota această lege, şi nu pentru că se tem de ridicarea imunităţii, “ci pentru că suntem responsabili, avem ceva experienţă şi cunoaştem foarte bine ce înseamnă drept constituţional, drepturile omului şi practica internaţională”.

“Cine dintre dvs. poate pune mâna pe Biblie şi susţine că în R. Moldova există un sistem funcţional politic, justiţie independentă, gradul măcar necesar, a democraţiei?” — a adresat o întrebare retorică deputatul.

El a adus ca o justificare a poziţiei sale, o recomandare a Comisiei de la Veneţia în cazuri similare din alte ţări. Vladimir Ţurcan a menţionat că problema imunităţii parlamentare nu poate fi luată în considerare, fără a ţine cont de funcţionalitatea sistemului politic din ţară.

“Din această perspectivă este absolut eronat de a trata imunitatea parlamentară exclusiv ca un privilegiu oferit de Constituţie parlamentarului, ca o posibilitate de a se eschiva de la răspunderea penală ignorând cealaltă dimensiune şi anume — funcţia democratică de protecţie a Parlamentului ca instituţie şi în particular a opoziţiei parlamentare”, — a subliniat socialistul.

Comisia de la Veneţia notează că dacă în ţară persistă un nivel scăzut de cultură politică, democraţie şi justiţie, excluderea imunităţii parlamentare ar reprezenta nu doar o suprimare a unor garanţii oferite de Constituţie parlamentarului, dar ar fi şi o ameninţare directă la adresa opoziţiei.

“Imunitatea parlamentară se introduce doar în cazul în care ţara se află în proces de tranziţie spre democraţie şi are o experienţă politică autoritară şi când funcţionarea normală a Parlamentului nu poate fi garantată prin independenţa puterii judecătoreşti”, — a prezentat recomandările Comisiei de la Veneţia deputatul Vladimir Ţurcan, pentru a justifica poziţia fracţiunii.

Precizăm că anterior şi Preşedintele Republicii Moldova şi liderul socialiştilor, Igor Dodon a comentat iniţiativa democraţilor cu privire la anularea imunităţii deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit lui, intenţia democraţilor este să exercite presiuni asupra partenerilor din coaliţie cât şi a deputaţilor din opoziţie.

Sursa: psrm.md

PSRM sprijină decizia şefului statului privind desfăşurarea Referendumului Socialiştii au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind unele prevederi din Reforma pensiilor