Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Deputaţii socialişti au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la majorarea amenzilor şi stabilirea bonusului pentru poliţişti

|versiune pentru tipar||
PSRM / 10 aprilie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 10 aprilie, deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la normele legale referitoare la majorarea amenzilor contravenţionale în Republica Moldova, precum şi stabilirea unui bonus de 25% din amenzile aplicate de către agenţii constatatori ai IGP, persoanelor fizice şi juridice.

Deputaţii socialişti consideră că majorarea bruscă a amenzilor contravine normelor constituţionale. Reamintim că, în octombrie 2008 în Republica Moldova a fost stabilită o unitate convenţională în mărime de 20 lei pentru calcularea amenzilor. În luna noiembrie 2016 ea a fost majorată de 2,5 ori, până la 50 lei. Această dispoziţie a intrat în vigoare pe data de 16 martie 2017. Deoarece amenzile sunt calculate în unităţi convenţionale, începând cu data de 16 martie, toate amenzile s-au majorat brusc cu 2,5 ori.

Luând în considerare faptul că sancţiunile financiare nu fac parte din sistemul fiscal din Republica Moldova, precum şi faptul că Legea fundamentală protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor, socialiştii au ajuns la concluzia că modificările intrate în vigoare conduc societatea spre un punct periculos. Mărimea sancţiunilor nu se potriveşte cu venitul majorităţii cetăţenilor ţării, în plus, deputaţii cred că o astfel de creştere a sancţiunilor nu va reduce criminalitatea.

“Guvernul nu a avut un argument clar pentru creşterea unităţii convenţionale şi vedem că aceste măsuri draconice au condus la organizarea protestelor în întreaga ţară”, — a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

A doua normă legislativă pe care au contestat-o socialiştii se referă la bonusul de 25%, pe care îl pot primi poliţiştii de la suma amenzilor aplicate. Deputaţii consideră că această normă la fel este neconstituţională, deoarece îi stimulează pe reprezentanţii organelor de aplicare a legii să prescrie mai multe amenzi, pentru a-şi asigura un venit suplimentar.

“Acum, ei nu au ca scop depistarea încălcărilor, ci obţinerea acestor bonusuri. Concluzia este simplă — majorarea unităţii convenţionale de 2,5 ori şi stimularea ofiţerilor de poliţie pentru a creşte numărul amenzilor are ca scop să închidă deficitul bugetar. Pe de o parte, autorităţile ne spun că economia este în creştere, că veniturile populaţiei se măresc, iar pe de altă parte, tot se scade din venitul populaţiei”, — a declarat Vladimir Odnostalco.

El a menţionat că sesizarea depusă la Curtea Constituţională a fost înregistrată, şi în viitorul apropiat pe site-ul CC va fi postată informaţia, dacă va fi sau nu luată în considerare. “Noi speram doar la un răspuns pozitiv”, — a declarat deputatul.

Sursa: psrm.md

7 aprilie — ziua tragediei naţionale a poporului moldovenesc PSRM îşi reiterează poziţia privind neacceptarea categorică a iniţiativei Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal