Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Deputaţii socialişti au expus delegaţiei comune a Comisiei de la Veneţia, OSCE şi ODIHR poziţia PSRM privind problema schimbării sistemului electoral în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 mai 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pe data de 10 mai deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor Vladimir Ţurcan şi Vasile Bolea au expus poziţia PSRM privind posibila schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova, delegaţiei comune a Comisiei de la Veneţia, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) care se află la Chişinău.

După întâlnire, deputaţii Vladimir Ţurcan şi Vasile Bolea au comunicat că Partidul Socialiştilor se expune categoric împotriva proiectului privind introducerea sistemului uninominal de vot, propus de Partidul Democrat.

Pentru a preveni aprobarea acestui proiect de lege, PSRM a venit cu o alternativă care prevede introducerea sistemului mixt de vot, care a fost votat de către Parlament în prima lectură şi luat ca bază pentru examinare în lectura a doua.

În funcţie de concluziile Comisiei de la Veneţia, socialiştii sau vor vota pentru introducerea sistemului mixt de vot, sau nu vor vota pentru introducerea sistemului uninominal, pentru a menţine sistemul electoral existent.

“În primul rând noi credem că introducerea sistemului uninominal de vot este inacceptabilă atât pentru opoziţia politică cât şi din punct de vedere al respectării normelor constituţionale”, a declarat Vladimir Ţurcan.

Potrivit lui, în conformitate cu Constituţia RM, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului, dar sistemul propus de democraţi încalcă dreptul constituţional al cetăţeanului de a participa în procesul electoral. Şi, mai presus de toate, acest drept nu va fi pus în aplicare pentru acei cetăţeni moldoveni care locuiesc în Transnistria sau se află în străinătate.

Vasile Bolea a adăugat că proiectul democraţilor a fost întâlnit foarte negativ în societate, iar adoptarea acestuia de către Parlament poate duce la destabilizarea situaţiei în ţară.

Vladimir Ţurcan a subliniat că proiectul sistemului mixt de vot înaintat de socialişti este o alternativă la proiectul democraţilor.

“Nu este vorba de un proiect de compromis sau de consens, aşa cum unii încearcă să-l prezinte. Este o alternativă care poate evita posibilele manipulări şi va oferi şansa partidelor politice şi garantat — cetăţenilor care locuiesc în Transnistria, cât şi în străinătate, să participe mai activ la alegeri. Există o idee de a garanta locuri şi pentru reprezentanţii Găgăuziei”, — a menţionat legislatorul.

“În cazul în care Comisia de la Veneţia, care va examina această chestiune în luna iunie, va da un aviz pozitiv, atunci va fi introdus sistemul mixt de vot. În cazul în care concluzia va fi negativă, atunci fracţiunea PSRM nu va vota acest proiect în a doua lectură şi va fi păstrat sistemul actual de vot, şi anume sistemul proporţional” a concluzionat Vasile Bolea.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au participat la Marşul Victoriei organizat în oraşul Chişinău Grupul de iniţiativă a primit listele de subscripţie pentru colectarea semnăturilor în susţinerea referendumului privind demisia primarului capitalei