Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii sunt gata să iniţieze consultări cu toate fracţiunile din CMC privind candidatura primarului interimar, până va avea loc referendumul

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 mai 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Şeful fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban a declarat în cadrul briefingului din data de 30 mai, că grupul de iniţiativă a colectat deja aproape 70 de mii de semnături pentru organizarea referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general de Chişinău.

“Acest număr de semnături l-am colectat timp de 19 de zile, şi este peste aşteptările noastre iniţiale. Acest lucru denotă încă o data faptul cât de gravă este situaţia în capitală”, a spus Ion Ceban.

Şeful grupului de iniţiativă, a mulţumit tuturor colegilor care au participat la colectarea de semnături, şi cetăţenilor care au semnat în susţinerea referendumului. Cu toate acestea, el a menţionat că procedura de colectare a semnăturilor va continua.

“Instanţa de judecată a dispus un termen de 60 de zile pentru colectarea acestor semnături, aşa că vom continua să le colectăm, astfel încât mai mulţi oameni să poată să-şi expună poziţia vizavi de ceea ce se întâmplă în capitală şi faţă de activitatea lui Dorin Chirtoacă.”

Potrivit lui Ion Ceban, la finele acestui termen, toate listele vor fi transmise instanţei de judecată aşa cum prevede legea, pentru a fi verificate şi pentru a da curs începutului acestui referendum, care ar putea avea loc în octombrie-noiembrie acest an. El a explicat, de asemenea, de ce grupul de iniţiativă nu îşi încheie la moment activitatea.

“Mulţi ne întreabă de ce continuăm să colectăm semnături după ce Chirtoacă a fost arestat. Noi nu avem nici unul încredere atât în coaliţia majoritară cât şi în instanţe. Nu excludem faptul că Mihai Ghimpu, după cum a făcut-o deja o dată, va pleca în opoziţie, pentru a-şi salva ratingul. Dar, de această dată nu-l mai ajută nimic — PL pleacă în istorie”.

Ion Ceban a presupus că transferul lui Dorin Chirtoacă sub arest la domiciliu, având în vedere acuzaţiile grave aduse acestuia, ar putea să fie şi o tentativă mascată de a bloca acest proces de referendum. “Dar, vom merge până la capăt şi vom facă totul pentru ca Chirtoacă să demisioneze, şi vom organiza un referendum”, a subliniat socialistul.

Dat fiind faptul că primarul şi adjuncţii săi, secretarul şi alţi angajaţi ai primăriei au fost arestaţi, Ion Ceban a anunţat că socialiştii sunt gata în orice moment să iniţieze consultări cu celelalte fracţiuni din Consiliul municipal, “pentru a alege persoana care va conduce oraşul şi va administra bugetul.”

“Cerem ca persoana aleasă să fie una puternică, aleasă pentru o anumită perioadă de timp, până când va avea loc referendumul. Noi credem că ar putea fi o persoană din mediul academic, expert, finanţator, apolitic, pe o perioadă de 3–4 luni. Primarul ar trebui să fie o persoană aleasă de către toţi locuitorii Chişinăului”, a subliniat Ion Ceban.

Preşedintele fracţiunii PSRM a avertizat conducătorii întreprinderilor municipale şi subdiviziunilor Primăriei Chişinău, că socialiştii vor monitoriza cu atenţie activităţile lor şi vor solicita iniţierea urmăririlor penale pentru neglijenţa în serviciu.

“Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu pentru moment şi-a asumat rolul de primar al Chişinăului. El i-a convocat pe toţi conducătorii întreprinderilor municipale şi le-a spus să boicoteze şi să obstrucţioneze activitatea instituţiilor municipale. Mesajul a fost acesta: dacă în capitală va fi rău, atunci se presupune că fără primar situaţia se va înrăutăţi şi mai mult. În primul rând, aceste mesaje au fost transmise celor de la Autosalubritate, celor de la Regia Transport Electric, Parcul Urban de Autobuze, Direcţia învăţământ, Apă-Canal. Mesajul nostru este scurt şi clar: nu trebuie să încercaţi să faceţi acest lucru. Vom monitoriza cu atenţie activitatea întreprinderilor municipale. Menţionăm că, pentru neglijenţă în serviciu, vom solicita iniţierea urmăririlor penale”.

Sursa: psrm.md

Zinaida Greceanîi: Partidul Socialiştilor condamnă decizia guvernului de a expulza cinci diplomaţi ruşi PSRM solicită demisia ministrului Afacerilor Externe