Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Ion Ceban: Referendumul municipal trebuie să fie organizat concomitent cu cel naţional

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 iunie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pe data de 15 iunie, fracţiunea partidului Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat în cadrul briefingului de presă că vor depune toate eforturile ca referendumul de demitere a edilului capitalei, Dorin Chirtoacă să aibă loc concomitent cu referendumul naţional consultativ pe care şeful statului Igor Dodon îl va organiza pe data de 24 septembrie.

“Vom depune toate eforturile ca referendumul municipal să aibă loc concomitent cu referendumul naţional din 24 septembrie curent, pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi să nu fie cheltuieli multe”, a mai spus Ceban adăugând că “suntem absolut siguri că în cazul în care vom organiza acest referendum în timpul apropiat, vom avea succes”.

“Până în prezent au fost colectate aproape 80 de mii de semnături privind demiterea lui Dorin Chirtoacă. Vom continua procesul până la colectarea semnăturilor stabilite, adică aproximativ 90 de mii de semnături. Procesul va dura atâta timp cât este prevăzut de legislaţie — 10 iulie curent. De luni va începe avizarea acestor semnături, pentru ca ulterior să meargă în instanţa de judecată, pentru a fi verificate şi transmise Comisiei Electorale Centrale”, a declarat Şeful fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, liderul grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului, Ion Ceban.

Totodată, Ion Ceban spune că alegerile locale anticipate sunt preconizate a fi desfăşurate până la sfârşitul anului curent, deoarece “Chişinăul trebuie să aleagă un nou primar conform aşteptărilor lor cât mai curând”.

Consilierul socialist a menţionat că chestionarele interne demonstrează că aproape 70 la sută din respondenţi spun că ar vota pentru demiterea lui Chirtoacă, iar 87 la sută spun că sunt categoric nesatisfăcuţi de ceea ce se întâmplă în oraş.

De asemenea, fracţiunea PSRM a solicitat Biroului permanent a primăriei şi viceprimarului, Nistor Grozavu dispunerea convocării şedinţei Consiliului municipal pentru ziua de marţi, 20 iunie, ora 10:00, în cadrul căreia socialiştii vor veni cu cel puţin 12 propuneri importante pentru gestionarea situaţiei din Municipiul Chişinău.

Sursa: psrm.md

PSRM se expune împotriva reformei administrativ-teritoriale, propusă de Guvernul Filip Igor Dodon a numit patru condiţii de bază pentru schimbarea sistemului electoral