Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a numit patru condiţii de bază pentru schimbarea sistemului electoral

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 iunie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a numit pe data de 20 iunie, patru condiţii de bază pentru ca PSRM să voteze pentru schimbarea sistemului electoral.

“Vom sprijini schimbarea sistemului electoral numai în cazul în care în proiectul de lege vor rămâne patru puncte foarte importante:

  1. Suntem categoric împotriva reducerii pragului electoral pentru partide — ar trebui să rămână la nivelul de şase la sută.
  2. Trebuie să se desfăşoare doar un singur tur de alegeri — se alege deputatul care primeşte mai multe voturi decât ceilalţi candidaţi.
  3. Trebuie să fie alocate mandate parlamentare reprezentanţilor Transnistriei. Ar trebui să fie nu doar fotolii goale destinate transnistrenilor, dar reali reprezentanţi ai regiunii.
  4. Trebuie să fie deschise secţii suplimentare în străinătate pentru diasporă, în principal, în Federaţia Rusă, astfel încât migranţii noştri să poată participa mai activ la alegeri.

În cazul în care aceste puncte vor rămâne în proiect, vom vota pentru el în a doua lectură. În cazul în care colegii din Parlament nu vor fi de acord să accepte cel puţin unul dintre aceste puncte, nu vom vota”, a subliniat Igor Dodon.

Sursa: psrm.md

Ion Ceban: Referendumul municipal trebuie să fie organizat concomitent cu cel naţional Partidul Socialiştilor din RM va semna un acord de cooperare cu Partidul pro-prezidenţial din Azerbaidjan